6 redenen waarom je vaker zou moeten pingelen

Als kleine voetballer is dit bijna het eerste wat je in Nederland wordt afgeleerd: pingelen. ‘Wel netjes overspelen!’, riep je trainer dan, zelfs al speelde je alle tegenstanders op een hoop en maakte je zo elke wedstrijd 5 goals. Ook in het volwassen voetbal heeft het woord ‘pingelen’ een negatieve lading, maar het kan juist een ongelooflijk wapen zijn. Zie onze eigen Arjen Robben. Om het ambacht van pingelen weer enige glans te geven presenteren we je vandaag 6 redenen waarom jij gewoon vaker moet pingelen.

Onvoorspelbaar

Een aantal geniale passeerbewegingen zijn vaak een verrassing voor je tegenstander. Het trekt hun organisatie uit elkaar en creëert chaos. En chaos bij de tegenstander is precies wat je moet hebben.

Druk wegnemen

Staan jullie even met de rug tegen de muur? Dan is het handig als jij voorin een paar man bezig kan houden door even lekker te pingelen. Dit geeft je team de mogelijkheid om onder druk uit te komen, aan te sluiten en even op adem te komen. Sleep er een corner uit en je pakt waardevolle tijd.

Nike Most Wanted

Medespelers krijgen meer ruimte

Door een paar keer per wedstrijd te pingelen eis je de aandacht van je tegenstanders. Je tegenstander gaat misschien extra rugdekking krijgen of in het meest rigoureuze geval krijg je twee vaste tegenstanders. Je teamgenoten krijgen daardoor meer vrijheid en daar profiteert het hele team van.

Overtalsituatie creëren

Een mannetje (of twee) passeren kan ervoor zorgen dat jullie voorin een flinke overtalsituatie creëren. Het creëert tal van afspeelmogelijkheden en maakt de kans op een doelpunt groter.

Publiek houdt ervan

Het oog wil ook wat. De mensen langs de lijn houden van een speler die op regelmatige basis een hele vette solo neerzet en een handjevol tegenstanders voor paal zet. Zelfs als jij na de solo voor eigen succes gaat en het doel mist staat het publiek vaak toch te klappen. Een enthousiast publiek helpt het team net een stapje harder te lopen.

Tegenstanders pakken kaarten

Een handige speler met een goede pingelactie wordt ook regelmatig op onreglementaire wijze gestopt. Gele kaarten, en natuurlijk vooral rode kaarten, verzwakken de tegenstander. Iemand met een gele kaart gaat zich inhouden en een rode kaart creëert een overtal. Pingelen dus!

Leestip: 6 tips om uitglijders tijdens de wedstrijd te voorkomen