De 6 supporters die bij het amateurvoetbal langs de lijn staan

Er gaat niets boven een potje voetbal bij de lokale (amateur)voetbalclub. Het niveau is vaak niet om over naar huis te schrijven (wat het misschien juist zo leuk maakt), maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de sfeer op het sportpark, de biertjes die je gewoon langs de zijlijn kunt drinken en de supporters die langs de lijn staan. Om deze supporters even in het zonnetje te zetten hebben we de 6 types die we elk weekend tegenkomen op een rijtje gezet.

De iets te fanatieke

In het amateurvoetbal staat er niet zo héél veel op het spel, maar daar denkt deze supporter anders over. Beslissingen van de scheidsrechter worden standaard met geschreeuw en gescheld beantwoord en dat geldt eigenlijk voor zo’n beetje alles wat er maar op het veld gebeurt. Deze man (of vrouw) kan zijn emoties gewoon niet zo goed onder bedwang houden. Brengt wel wat leven in de tent trouwens, dus zolang het niet op geweld uitloopt is het prima.

De goudgele supporter

Heel leuk en aardig dat voetbal, maar de goudgele rakkers zijn veel interessanter en dé reden om naar het sportpark te komen. De helft van de tijd staat ‘ie aan de bar of met z’n rug naar het veld gezellig te doen en pils weg te hakken. Na de wedstrijd blijft hij altijd trouw hangen om ook de derde helft mee te pikken.

De negatieveling

Het lijkt wel alsof hij soms vergeet dat hij naar amateurvoetbal staat te kijken. Alles vergelijkt hij met het voetbal dat hij op tv ziet en kan alleen maar verkondigen hoe slecht de wedstrijd wel niet is. Tot ieders verbazing staat hij er wel gewoon elke wedstrijd, want waarom kom je nog als het allemaal zo slecht is volgens jou?

De scout

Het is niet letterlijk zijn baan, maar dat zou hij wel kunnen zijn. Van elke tegenstander weet hij wie de spelers zijn die je in de gaten moet houden en die het meest gevaarlijk zijn. Andersom weet hij ook precies wie de zwakke krachten zijn en waar de mogelijkheden liggen voor zijn club.

De reserve-coach

Elke wedstrijd staat deze supporter de spelers in het veld constant instructies te geven en op ze in te praten. Allemaal goed bedoeld natuurlijk, maar als hij precies het tegenovergestelde zegt als degene die daadwerkelijk coach is kan het behoorlijk verwarrend zijn voor de spelers in het veld. Beter laat je het coachwerk aan de echte coach over.

De tussenstanden-man

Om de paar minuten pakt deze jongen zijn telefoon erbij om door zijn favoriete voetbalapp of teletekst te scrollen. Alle tussenstanden in Europa houdt hij bij en die deelt hij meteen met de rest. Ook de tussenstanden in de competitie van het amateurteam houdt hij scherp in de gaten. Best handig eigenlijk.

De supporters zijn trouwens niet het enige herkenbare aan het amateurvoetbal. Deze 10 ongeschreven wetten van het amateurvoetbal herken je 100% zeker.