Met deze 6 tips ga je een stuk minder balverlies lijden

“Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren”. Deze wijsheid van Johan Cruijff kennen we in Nederland allemaal. Met alleen balbezit win je geen wedstrijden, maar het klopt natuurlijk wel wat Cruijff zei. Balverlies kan dodelijk zijn. Natuurlijk verlies je elke wedstrijd wel een keertje de bal, maar je kunt het sterk terugdringen. De volgende 6 tips zijn hierbij essentieel.

Vooruit denken

Nadat je de bal aanneemt is het zaak om snel een beslissing te nemen. Treuzelen leidt vaak tot balverlies. Voordat je de bal krijgt moet je eigenlijk al weten wat je ermee gaat doen. Kijk dus altijd goed rond en weet waar je medespelers zijn.

Aanname verbeteren

Waarschijnlijk de grootste bron van balverlies is het matig aannemen van een bal. Werk hieraan tijdens trainingen, maar ook erbuiten kun je jouw aanname perfectioneren. Ga tegen een muur kaatsen bijvoorbeeld.

In beweging blijven

Zorg dat je altijd in beweging en op zoek bent naar ruimtes waar je tijd hebt om een bal aan te nemen. Zak een keertje uit, om de volgende keer juist achter de tegenstander te kruipen. Onvoorspelbaarheid in je looplijnen maakt je lastig te verdedigen en dus kunnen ze je de bal nauwelijks afpakken.

Nike Most Wanted

Fysiek verbeteren

Als je toch in een duel komt moet je in staat zijn de bal te beschermen. Een sterk lichaam is hierbij essentieel. Dit betekent niet dat je een halve body builder hoeft te zijn, maar zorg wel dat je aan je core stability werkt. Deze oefening is perfect voor je core stability.

Minder dribbelen

Wat sneller de bal passen in plaats van de drukte in blijven dribbelen kan ook wonderen doen.

Pass verbeteren

Een balletje breed of terug kan iedereen wel geven, maar als je graag vooruit speelt en risico neemt moet je passing heel goed zijn. Wanneer je bijvoorbeeld veel crossballen geeft kun je daar met een teamgenoot op trainen. Pak na de training een bal en ga 50 meter uit elkaar staan. De bal moet op de stropdas komen. Uiteindelijk zal dat steeds vaker gaan lukken. Gelukkig heeft jullie trainer ongetwijfeld nog een heleboel pass-en trapoefeningen als je wilt.

Een speler die veel ballen verovert en zuinig is op zijn balbezit is natuurlijk Ngolo Kanté. Met deze tips wordt je een baas op het middenveld als Kanté.