De 6 trainers die elke voetballer wel eens meegemaakt heeft

Als je al zo’n beetje je hele leven voetbalt dan heb je ook een flink aantal verschillende trainers gehad. Zo’n beetje elke keer als je van jeugdteam wisselde kreeg je een nieuwe trainer en als je inmiddels bij de senioren zit dan zul je ook al wat trainerswissels gehad hebben. Als je ze allemaal op een rijtje zet, dan durven wij te zeggen dat je deze 6 trainers zeker ooit meegemaakt hebt.

De Generaal

We durven ook te zeggen dat dit niet jouw favoriete trainer was. Eindeloze conditietrainingen aan het begin van het seizoen, de harde hand hanteren als er niet geluisterd wordt tijdens trainingen, te laat komen bestraffen met een plek op de bank en scheldkannonades als jullie achter stonden in de rust. Natuurlijk wilde hij gewoon niets liever dan winnen, maar gaat dit niet iets te ver bij een amateurclub?

De vriend van het team

De tegenpool van de Generaal is deze trainer die echt als ‘één van de jongens’ gezien wordt. Vaak is dit de trainer van een vriendenteam of gewoon een trainer die niet veel ouder is dan het team. Heel gezellig, vooral de derde helft, maar het nadeel is dat er minder snel harde woorden vallen als het nodig is en dat er een beetje gezag ontbreekt.

Het tactische genie

Hiermee willen we niet zeggen dat je gegarandeerd een geniale trainer hebt gehad, maar wel eentje die dat van zichzelf dacht. Hij experimenteerde veel met nieuwe speelstijlen, zette spelers opeens op heel andere posities, liet jeugdspelers debuten omdat het volgens hem wonderkinderen waren en deed dingen vooral anders omdat ‘hij anders was dan de normale trainer’. Daarnaast overspoelt hij spelers met instructies die de gemiddelde voetballer op een brakke dag na een paar minuten al vergeten is.

View this post on Instagram

Because we've got…👆#bafcvcity #mancity

A post shared by Manchester City (@mancity) on

De bijter

Ook weer het tegenovergestelde van bovenstaande trainer. Geen ingewikkelde tactieken, gewoon erop klappen, volle inzet en hopen op het beste. Vaak was die trainer in zijn dagen als voetballer ook een echte bijter die het niet moest hebben van zijn techniek. Vechtvoetbal vindt ‘ie ook gewoon echt mooier dan hakjes.

De vader

Vooral in je eerste jaren als voetballertje in de F of E-jeugd zul je vast wel eens een vader van iemand (of van jezelf) als trainer gehad hebben. Niet omdat hij nou zo geniaal was op voetbalgebied, maar vooral omdat hij er wel tijd voor vrij wilde maken. Een andere trainer zoeken voor zo’n jonge teams is namelijk niet zo makkelijk. Vooral bij de kleinere amateurclubs. Dit kon trouwens wel voor scheve gezichtjes zorgen, want Bertje stond er altijd in omdat papa trainer was.

De oude rot

Deze man heeft er al een heel leven als trainer op zitten en daar gaat hij voorlopig nog gewoon mee door. Er zit weinig vernieuwing in zijn trainingen en speelstijl, plus hij kiest het liefst voor ervaring in het team. Vaak is het geen ideale trainer voor de jonge garde. Hij kan wel genieten van een goede portie respect, maar hoe lang kan hij nog door? Hij heeft in ieder geval een hekel aan alles wat nieuw is in het voetbal.

View this post on Instagram

📺 | Dick Advocaat en de VAR zijn geen vrienden…

A post shared by FOX Sports (@foxsportsnl) on

Helaas hebben sommige trainers er ook een handje van om een ‘lievelingetje’ in het team te hebben. Aan de hand van deze tekenen herken je of jij dat lievelingetje van de trainer bent.