7 dingen waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe voetbalschoenen

Ben je al in voorbereiding op het nieuwe seizoen? Goed zo, want over een tijdje start de competitie alweer. En je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk. Een paar nieuwe voetbalschoenen kan je helpen bij die frisse start, maar let dan wel even op de volgende 7 dingen voordat je een paar aanschaft.

Op welke ondergrond speel je vaak?

De meeste voetballers komen een grote variëteit aan velden tegen. De ene week speel je op kunstgras, de andere week op een zompige kleigrond en de week erop op een droog grasveld. In dat geval prefereren wij een FG-zool. FG staat voor Firm Ground, maar de noppen op deze schoenen zijn geschikt voor praktische elke ondergrond.

Je hebt ook SG (soft ground) en AG (artificial ground) zolen, waarbij de laatste speciaal voor kunstgras gemaakt zijn. Wij vinden ze niet noodzakelijk, maar wanneer je een paar AG-schoenen hebt bespaar je jouw andere FG-paar wel een hoop ellende.

Suggestie: Kies een FG-schoen. Deze zijn het meest allround. Vul eventueel aan met een AG-schoen waardoor beide schoenen lang meegaan.

Wil je snelheid of controle?

Ben je een speler die het moet hebben van zijn snelheid of vind je het belangrijker dat je heel stevig staat en veel precisie in een pass kan leggen. In het eerste geval zouden wij een schoen kiezen die erg licht is en ervoor gemaakt is om je extra power te geven tijdens sprints. Wanneer je voor precisie en controle kiest is gewicht van ondergeschikt belang. Kijk vooral naar de noppenconfiguratie en de upper. Biedt die voldoende grip?

Suggesties voor snelheid: Nike Mercurial, adidas NEMEZIZ

Suggesties voor controle: Nike Magista, Nike Phantom (uitgelichte foto), adidas ACE, Puma One

De Nike Mercurial Vapor ‘Neymar’ editie

De voordelen van leer of synthetisch

Het merendeel van de voetbalschoenen heeft tegenwoordig een synthetische upper. Deze zijn makkelijk te onderhouden en kunnen beter tegen slecht weer. Het voordeel van een leren schoen is dat hij ademt en soepeler is. Ze vormen zich naar je voet. Sommige beweren ook dat de touch subtieler is. Een nadeel is dat ze minder goed tegen water kunnen en ze veel onderhoud nodig hebben. Wij hebben niet echt een voorkeur. Leer blijft heerlijk, maar de ontwikkelingen in synthetische voetbalschoenen staan ook niet stil.

Suggesties voor leer: Nike Tiempo, adidas Copa, Puma King en veel synthetische schoenen hebben ook een lederen variant.

Suggesties voor synthetisch: teveel om op te noemen, maar onder andere de Nike Hypervenom. 

Heb je brede of smalle voeten?

Deze vraag is bepalend voor het comfort van de schoen. Te krappe schoenen gaan irriteren, zorgen voor blaren en gaan sneller stuk. Te brede schoenen zorgen ook voor blaren, doordat je voet op en neer schuift in de schoen. Een bijkomend nadeel is het verlies in snelheid en kracht.

Suggesties brede voeten: zie suggesties bij ‘leer’ + adidas Copa Mundial en de Puma Future

Suggesties smalle voeten: zie suggesties bij ‘snelheid’ + adidas X

De nieuwe Puma Future

Kies voor een goede lock

Een goede lock houdt in dat je voet goed opgesloten zit door de schoen. Je voet moet op zijn plaats blijven, maar niet te strak zitten. Houd voorin een halve duim ruimte, meer niet. De zogenaamde ‘sokjes’ op de schoenen van Nike, adidas en Puma zorgen voor die verbeterde lock.

Suggesties voor goede lock: Nike Phantom en adidas ACE

Welke kleur past bij je tenue?

Zwarte schoenen zijn altijd een goede keuze. Ze passen bij elk tenue. Mocht je toch voor een flitsend kleurtje willen gaan, dan is het goed om even jezelf even af te vragen of die kleur wel bij je clubkleuren past. Knalgroene schoenen matchen bijvoorbeeld niet erg goed met een rood-geel tenue.

Suggestie: de nieuwe adidas Shadow Mode pack is volledig zwart en een dikke aanrader.

De adidas Shadow Mode pack

Jouw positie is niet bepalend

Het is niet de positie die bepaalt of een schoen al dan niet bij jou past. Hou de bovenstaande tips in de gaten. Waarom zou een verdediger bijvoorbeeld niet uit de voeten kunnen met een Nike Mercurial of adidas X? Als jij je er prettig bij voelt dan is die schoen voor jou de beste keuze.

Good luck volgend seizoen. Mocht je de allernieuwste schoenen morgen al in huis willen hebben dan kun je die hier al bestellen.

Uitgelichte foto: SoccerBible