De 7 slechtste redenen om iemand als aanvoerder te kiezen

Het kiezen van een aanvoerder is voor elke trainer een lastige kwestie. Waarschijnlijk moet hij een aantal jongens uit het team teleurstellen en dat kan voor behoorlijke wat onvrede zorgen. In onze ogen kan een trainer het beste de jongen kiezen die leiderschap toont, een aardig balletje kan trappen en scheidsrechters op een subtiele manier weet te beïnvloeden. Helaas gebruiken trainers vaak veel slechtere redenen. Hieronder een opsomming.

Het meest luidruchtig

Een aanvoerder toont leiderschap in woord en daad. De hele wedstrijd keihard over het veld lopen schreeuwen en vervolgens 5 van de 10 keer over de bal heen maaien maakt je ongeloofwaardig. Daarbij stelt de coaching van deze speler vaak niet veel meer voor dan ‘feller!’ en ‘voetballen!’ Vrij zinloos dus.

Om een speler vertrouwen te geven

Jullie spits staat al een paar weken droog en plotseling krijgt hij de aanvoerdersband om zijn arm geschoven. Waarom vraagt iedereen zich af? De trainer wil hem op deze manier het vertrouwen geven. In 99 van de 100 gevallen pakt dit helemaal verkeerd uit en gaat de spits zich met van alles bezighouden, behalve 1 ding: goals maken. Niet doen dus!

Omdat deze speler het beste in de groep ligt

De trainer kiest de meest populaire jongen uit de groep, waarschijnlijk om niet teveel weerstand uit de groep te krijgen. Een veilige, maar vaak foute keuze. Dit soort jongens durven hun medespelers vaak niet op hun plek te zetten, want dat zou hun populariteit wel eens kunnen schaden. Aan zo’n aanvoerder heb je niet veel.

Hij is de oudste

De tijd dat iedereen naar de oudste uit de groep luistert is voorbij. Een hele slechte reden om iemand aanvoerder te maken dus.

Lieveling van de trainer

De trainer en de aanvoerder zijn 4 handen op 1 buik. Bijna te klef voor woorden. Ze lijken wel verliefd. En natuurlijk gaat die aanvoerdersband dan ook weer naar hem.

via GIPHY

Hij is topscorer

Sommige trainers zien de aanvoerdersband als een soort trofee. “Als jij vandaag drie keer scoort, ben je vanaf volgende week aanvoerder”. Nogmaals, scoren en leiding geven zijn totaal verschillende dingen.

Een trainingsbeest

Trainers zijn vaak geneigd om een speler te kiezen die vaak komt trainen. Als een soort beloning krijgt deze speler de aanvoerdersband, maar dat is dan ook vaak de enige reden.

Maar wat is dan wel de perfecte aanvoerder? Volgens ons moet hij deze 8 eigenschappen hebben.