7 tekenen van een ongeschikte buitenspeler

Een buitenspeler is de onnavolgbare pion in elk team. Dit is de speler waar je wonderen van verwacht, prachtige acties en geniale assists. Met zijn snelheid en techniek is hij de nachtmerrie voor elke back. Soms wat nonchalant, maar bijna altijd met veel flair en frivoliteit. Dat is tenminste het geval als je een geschikte buitenspeler in je team hebt. Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel, want niet alle wingers hebben wat ze eigenlijk nodig hebben voor die positie. Die ongeschikte variant herken je aan deze 7 punten.

Zo traag als een tractor

Van de links- of rechtsbuiten wordt verwacht dat hij een mannetje kan passeren en dodelijk kan zijn in de omschakeling. Als diegene op snelheid komt als een diesel en vervolgens bij te houden is door een veteraan dan wordt het wel een erg moeilijk verhaal.

Geen actie

Behendigheid en, zoals we hierboven al zeiden, een mannetje passeren is absolute noodzaak voor een buitenspeler. Als hij de bal aan de voeten heeft, op de verdediger af stormt, maar helemaal niet weet wat hij met die bal moet en hoe die zijn tegenstander voorbij komt dan wordt het niet veel. Deze speler moet vaak uitgelegd worden dat je niet door de man heen kan. Toch blijft hij het proberen.

Een Manolev voorzet

Hij voldoet aan punt 1 & 2, maar dan komt die voorzet. Bijna alle ballen waaien over de achterlijn of verdwijnen in een niemandsland. Het maakt niet uit hoeveel tijd hij krijgt om een fatsoenlijke voorzet af te leveren, maar op het hoofd van een medespeler belandt de bal zelden. Daar heb je dus helemaal niets aan.

Altijd buitenspel

Je gaat je bijna afvragen of hij deze regel wel begrijpt. Elke keer als hij diep gestuurd wordt gaat de vlag omhoog: alweer buitenspel. Misschien is het een gebrek aan snelheid en wil hij daarom alvast een voorsprong hebben, maar misschien snapt hij er gewoon helemaal niks van. Één ding is zeker, hij is het nooit met de vlagger eens. “Dat kan nooit!” Uhu..

Gebrek aan techniek & overzicht

Watervlug, maar een kluns aan de bal. Elke bal springt van zijn voeten en geen passje komt aan. Vaak ontbreekt het deze persoon ook aan overzicht, waardoor het vaak neer komt op blind naar voren rennen met de ogen alleen gericht op de bal. Deze tunnelvisie levert gefrustreerde spitsen op die geen fatsoenlijke bal krijgen.

Te lui om mee te verdedigen

Ondanks dat de primaire taken van een buitenspeler aanvallend zijn, mag er ook van hem verwacht worden dat hij met de opkomende back mee loopt. Zeker in het moderne voetbal gebeurt dit steeds vaker en daarom moet hij bereid zijn vies werk te doen. Dat doet deze jongen liever niet, want daar is hij veel te belangrijk voor. Stel je eens voor dat hij achter dat backje aan moet lopen.

Denkt dat ‘ie alleen op het veld staat

Als hij de bal aan de voeten heeft lijkt het wel alsof hij al zijn medespelers vergeet. Het liefst zou hij alle elf de tegenstanders uitspelen om vervolgens te scoren, tot grote frustratie van de spits. Die is namelijk afhankelijk van de ballen die hij krijgt van zijn compagnon in de voorhoede.

Twijfel jij over de juiste invulling van meerdere posities in jullie team? Aan deze 5 tekenen herken je een ongeschikte centrale middenvelder.