7 tekenen van een ongeschikte spits

Nagenoeg elk kind dat besluit te gaan voetballen wil het liefst maar een ding: goals maken. En op welke positie lukt dat vaak het beste? In de spits natuurlijk. Als in de loop der jaren blijkt dat je daar toch niet zo goed in bent dan wordt je doorgeschoven naar het middenveld of beland je zelfs in de verdediging. Toch glipt er af en toe een non-talent door dit strenge selectieproces, of wordt om onverklaarbare reden iemand opeens tot spits gebombardeerd, waardoor jullie nu wellicht kampen met een totaal ongeschikte spits. Jullie zouden hem moeten herkennen aan de volgende punten.

Raakt snel in paniek

Jullie spits krijgt de bal perfect aangespeeld en hij staat oog in oog met de keeper. Plots slaan de stoppen bij hem door, raakt hij in paniek en het enige wat nog in hem opkomt is blind rammen. Helaas eindigt de bal 9 van de 10 keer over het vangnet. Zonde.

Legt liever breed

Een spits moet een beetje egoïstisch zijn. Jullie spits blijkt echter een gebrek aan zelfvertrouwen te hebben, want elke keer als jullie spits op de keeper afgaat zoekt hij een teamgenoot op wie hij de bal af kan leggen. Dat resulteert in rare momenten, want zelfs als die teamgenoot ontbreekt legt hij het balletje breed. Resultaat: de bal belandt in niemandsland en iedereen blijft verdwaasd achter. Jullie spits is natuurlijk wel heel boos, want daar had jij toch moeten staan!

Rent van hot naar haar

Een spits heeft het voorrecht af en toe best een beetje lui te mogen zijn. Hij moet krachten sparen voor het Moment suprême, het moment waarop de perfecte bal komt en hij die koelbloedig moet afmaken. Is jullie spits niet op de hoogte van dat voorrecht of loopt hij gewoon graag achter een bal aan, ook als die niet in jullie bezit is. Hij is overal, behalve in de spits. Handig.

Nike Most Wanted

Staat nooit op de goede plek

Dit kan het gevolg zijn van vermoeidheid (veroorzaakt door het punt hierboven) of een gebrek aan inzicht en doorzettingsvermogen. Ondanks dat jullie elke wedstrijd tientallen goede voorzetten en steekpassjes geven gebeurt er helemaal niets mee. Jullie spits staat elke keer bij de verkeerde paal, vergeet te starten of gokt nooit op een rebound. Dan wordt het een lastig verhaal.

Is bang voor verdedigers

Een spits komt regelmatig verdedigers tegen die niet bepaald rekening houden met het welzijn van tegenstanders. Als jullie spits het al bijna in zijn broek doet zodra hij een stevige mandekker ziet dan kun je hem beter niet opstellen. Waarschijnlijk gaat hij 90 minuten lang duels vermijden en zeuren tegen de scheidsrechter. In feiten sta je met een man minder op het veld, want de kans dat hij een doelpunt maakt is heel klein.

Hij snapt buitenspel niet

Misschien is het de moeite waard om jullie spits nog eens uit te leggen hoe buitenspel werkt. Per wedstrijd wordt hij gemiddeld zo’n 12 keer afgevlagd. Wellicht staat hij elke keer te slapen of wil hij een paar meter smokkelen vanwege zijn ongekende traagheid.

Probeert alles zo mooi mogelijk af te maken

Als spits moet je gewoon goals maken. Het maakt helemaal niets uit hóe ze erin gaan, maar dát ze erin gaan. Altijd voor achter het standbeen gaan terwijl je ‘m makkelijk gewoon binnen had kunnen tikken is enorm frustrerend voor je medespelers, trainer en supporter. Balotelli geeft hieronder het perfecte voorbeeld. Wisselen!

Leestip: 6 tekenen van een ongeschikte nummer tien