7 tekenen waaraan je een thuisfluiter herkent

Het is één van de meest vervelende fenomenen in het voetbal: een thuisfluiter. Vooral voor de uitspelende partij dan natuurlijk, want de thuispartij heeft er voordeel door. Met zijn discutabele beslissingen en rare fratsen haalt hij het bloed onder de nagels vandaan, wat sommige spelers en trainers tot waanzin kan drijven. Eigenlijk is het maar een zwak mannetje die zich laat beïnvloeden door zijn omgeving, want hij waait altijd met de mening van het thuispubliek mee. Je herkent de thuisfluiter aan deze 7 tekenen.

1. Gevoelig voor reactie publiek

Zoals we hierboven al zeiden: deze man raakt geïntimideerd als het publiek hard begint te schreeuwen en vragen om een vrije trap. Uit pure paniek fluit hij maar snel op zijn fluitje, want hij wil niet dat het publiek zich verder tegen hem keert. Het maakt niet uit als zelfs een blinde zag dat het een schwalbe was, gewoon fluiten!

2. Bij twijfel voordeel thuisclub

Of het nu gaat om een inworp, corner, achterbal, vrije trap of buitenspel: als er ook maar een vleugje twijfel is over de situatie beslist hij altijd in het voordeel van de thuisclub. Een makkelijke manier om het publiek voor je te winnen en om ze tevreden te houden. Dat is toch de makkelijkste manier naar een wedstrijd die tamelijk rustig verloopt.

3. Laat langer doorspelen als het nodig is

Dit is vooral tergend als het een wedstrijd is die beslissend is voor het kampioenschap of degradatie. Het publiek is onrustig en de thuisclub moet nog één keer scoren om het gestelde doel te behalen. Het is inmiddels de 98e minuut, maar de thuisclub heeft nog steeds niet gescoord. Nou, nog een paar minuutjes dan. Zo gaat dat door totdat ze eindelijk gescoord hebben.

4. Inconsequent kaartgebruik

Waar de thuisclub spijkerhard mag tackelen en shirtjes mag vasthouden zonder kaart als gevolg krijgen spelers van de bezoekende club gegarandeerd een kaart voor hetzelfde vergrijp. Dat probeer je de scheids dan uit te leggen, maar dat is natuurlijk niet waar volgens hem. Die tackle van jou was veeeel harder.

5. Negeert vlagger uitpartij

Tijdens de rust vraagt jullie vlagger of hij niet alvast mag gaan douchen, want de scheids negeert hem volkomen. Elke keer als het duidelijk buitenspel is en die arme grensrechter zijn vlag omhoog steekt mag de aanvaller van de thuisclub gewoon doorgaan. Zelfs de spits snapt er niets van, maar die kans laat hij natuurlijk niet liggen.

6. Ontkent dat hij een thuisfluiter is

Je mag alles van hem vinden, maar een thuisfluiter is hij écht niet. Althans, dat vindt hij dan. Vervolgens noemt hij één voorbeeld op waar hij de uitspelende ploeg bevoordeelde. Dat was dan ook het enige moment.

7. De hele regio kent hem

Hoewel hij dus stevig ontkent dat hij een thuisfluiter is, weet de hele regio wel beter. Als deze man jullie sportpark betreedt weet je één ding zeker: dit wordt een makkie. Toch heeft het ook een nadeel, want na afloop gaat het alleen maar om die discutabele beslissingen van de scheids. Dan is een eerlijke wedstrijd toch veel mooier.

Scheidsrechters kunnen behoorlijk oneerlijk zijn, maar grensrechters kunnen er ook wat van hoor. Dit zijn namelijk de 8 ongeschreven wetten van een amateurvlagger.