adidas & Nike brengen nostalgie met de nieuwe Predator en PhantomVSN

Dat het verleden inspiratie is voor het heden zien we in het voetbal vaak. Populaire tenues of voetbalschoenen van jaren geleden worden dan ook geregeld gebruikt als basis voor nieuwe producten en onlangs gingen zowel adidas als Nike die nostalgische route op. adidas besloot een zeer zeldzame Predator uit 2002 als inspiratiebron te gebruiken en Nike keek naar een classic uit 2013.

adidas Predator 20+ ‘Tormentor’

Herinner je je het WK van 2002 nog in Japan en Zuid-Korea? Dat was het WK dat Brazilië won en waar Guus Hiddink vriend en vijand verraste door met Zuid-Korea de halve finale te halen. Wat je misschien ook nog kunt herinneren is dat een select groepje Japanse spelers op bijzondere blauwe Predator Mania’s speelde. Sindsdien is dat één van de meest zeldzame voetbalschoenen ooit gemaakt, maar kun je ‘m dus ‘gewoon’ in een modern jasje kopen.

De kleurencombo van blauw, rood en wit blijft gelukkig onveranderd. De iconische witte rubberen elementen op de binnenkant van de voet die voor het effect aan de bal zorgden zijn vervangen door de nieuwe ‘DEMONSKIN’ rubberen elementen, die eigenlijk hetzelfde doel hebben. Je schot extra dodelijk maken.

Je ziet hier trouwens alleen de veterloze variant, maar voor de wat traditionelere voetballers (of voetballers die geen €300 aan voetbalschoenen willen uitgeven) zijn er ook lage varianten en varianten met veters. De nieuwe adidas Predator 20 ‘Tormentor’ is hier in alle varianten verkrijgbaar.

Nike PhantomVSN ‘Future DNA’

Nike gaat dus iets minder ver terug in de tijd en we mogen toch ook wel zeggen dat dit niet zo’n classic is als de Predator Mania uit 2002. Toch blijft het één van de populairste voetbalschoenen van de laatste 10 jaar: de allereerste Nike Hypervenom. Inmiddels is de Hypervenom lijn alweer vervangen door deze PhantomVSN, maar de eerste Hypervenom is en blijft volgens iedereen die erop speelde de beste. In aanloop naar het WK van 2014 werd ‘ie gelanceerd en de belangrijkste speler erop was Neymar.

Deze eerste Hypervenom kreeg de iconische kleurencombo van oranje en zwart met een skull graphic op de schoen om de aanvallende en dodelijke stijl aan te geven. Dit komt dan ook allemaal terug in deze nieuwe PhantomVSN ‘Future DNA’. De schoen heeft daarnaast een upgrade gekregen met een specifieke textuur op plaatsen waar balcontrole het belangrijkste is.

Helaas worden ze in gelimiteerde aantallen verkocht, maar gelukkig is de Nike PhantomVSN II ‘Future DNA’ hier nog te verkrijgen. Deze maand zal Nike trouwens met meer releases komen die geïnspireerd zijn op classics van vroeger. Later meer dus.

Foto’s: SoccerBible