Waarom AEK Athene met ‘no to racism’ op het shirt speelde in plaats van eigen sponsor

Ajax kende een perfecte start van het Champions League seizoen door AEK Athene thuis met 3-0 te verslaan. Ons viel het tijdens de wedstrijd op dat AEK met het ‘UEFA Respect’ initiatief tegen racisme op het shirt speelde in plaats van hun eigen sponsor. Waarom vroegen we ons af, maar dat is ons nu duidelijk.

Betting sponsor verboden

Eigenlijk is de reden hierachter best simpel. AEK Athene’s normale sponsor is Stoiximan.gr en dat is een gokbedrijf. Betting sponsors zijn echter niet toegestaan in Nederland en daarom mocht die sponsor niet zichtbaar zijn. Maar dan nog: waarom niet zonder sponsor spelen zoals Real Madrid dat vroeger wel eens deed?

Dat heeft weer te maken met paragraaf 07 van artikel 55 uit UEFA’s Equipment Regulations. Hierin staat dat wanneer de originele sponsor niet toegestaan is in een bepaald land, dat de club de UEFA mag vragen om die sponsor te vervangen voor een programma of goed doel dat door de UEFA gesteund wordt. AEK Athene koos dus voor het Respect programma met ‘No to racism’. Dan weet je dat ook weer.