Dit waren de meest opmerkelijke eerste officiële voetbalregels

Vanaf dit seizoen worden er een aantal nieuwe spelregels aan het voetbal toegevoegd, maar wat als je die kleine veranderingen nou eens vergelijkt met de veranderingen ten opzichte van de allereerste officiële voetbalregels. Die werden bedachte door Ebenezer Cobb Morley en hij wordt dan ook gezien als de ‘vader van het voetbal’. In 1863 introduceerde hij de eerste officiële regels in het voetbal. In de tijden daarvoor was het namelijk een chaotisch gedoe en veel gewelddadiger. We nemen even de meest opmerkelijke regels uit die tijd met je door.

Afmetingen van het veld

De maximale lengte van een voetbalveld werd bepaald op 200 yards, wat ruim 180 meter is. De breedte van het veld mocht maximaal 100 yards zijn (ruim 91 meter). Dat zijn nog eens gigantische voetbalvelden.

De aftrap

Het team dat de toss won mocht een kant kiezen en het team dat de toss verloor moest de aftrap nemen. Tot nu toe nog niks geks, maar het team dat de toss verloor moest de bal bij de aftrap meteen naar het andere team trappen.

Het doel

Wij kennen een doel als twee palen en een deklat, maar in 1863 werd bepaald dat het doel bestaat uit twee rechte palen die ruim 7 meter uit elkaar moesten staan. Een lat? Die was er niet. Een goal werd dan ook toegekend als de bal tussen de palen ging. Hoe hoog dat was maakte niet uit. Onderstaande bal zou bijvoorbeeld tellen als goal.

Wisselen van goal

Als een team gescoord had moest het andere team aftrappen, wat niet gek is. Wat wel gek is, is dat de teams na iedere goal van doel moesten wisselen. Best wel irritant lijkt ons.

Niet vooruit spelen

Vroeger had voetbal wat meer weg van rugby dan tegenwoordig en dat kwam terug in deze bijzondere regel. Spelers mochten de bal niet naar iemand toespelen die voor de speler met de bal liep. De spelers die voor de bal liepen mochten ook niet in de weg lopen van andere spelers. De bal mocht alleen naar voren gespeeld worden als ‘ie buiten de lijnen was.

De bal vangen 

Geloof ’t of niet, maar bij de eerste regels werd vastgesteld dat een speler de bal mocht vangen als ‘ie in de lucht was. Als de bal gevangen was moest ‘ie wel direct op de grond gelegd worden, om vervolgens met de voet verder te spelen. Je mocht dus niet met de bal in de hand gaan lopen of de bal naar een andere speler gooien en een bal van de grond afpakken was verboden.

Verboden te schoppen

Zoals we in het begin al zeiden was het voetbal voordat er officiële regels waren een stuk gewelddadiger. Schoppen tegen de schenen mocht bijvoorbeeld gewoon, zonder intentie om de bal te spelen. Vanaf 1863 mocht dat niet meer, net als het opzettelijk laten struikelen, duwen of vastpakken van de tegenstander.

Gevaarlijk schoeisel

‘Spelers mogen geen spijkers, ijzeren platen of ‘gutta percha’ onder de schoenen of op de hak dragen.’ Het bewijst nog maar eens dat voetbal voor deze regels best gevaarlijk kon zijn. ‘Gutta Percha’ is een harde vorm van latex die spelers gebruikte om de schoenen gevaarlijker te maken bij een tackle.

We kunnen dus gerust concluderen dat het voetbal er behoorlijk anders uit zou zijn als de regels hetzelfde gebleven zouden zijn sinds 1863. Misschien een idee om eens met deze regels een potje te spelen? Lachen toch.

Bron: CNN