Altijd een liedje in je hoofd tijdens het voetballen? Dat komt hierdoor

Of je er nou net naar geluisterd hebt of gewoon uit het niets, tijdens het voetballen een irritant liedje in je hoofd hebben kan behoorlijk afleiden. Vaak is het ook nog eens datzelfde blije nummer, waar je eigenlijk helemaal niet meer vrolijk van wordt. Maar hoe kan het eigenlijk dat je die ene zin of paar zinnen in gedachte de hele tijd herhaalt? De wetenschap, wie anders, heeft er een antwoord op gevonden. Wetenschappers uit Engeland en Duitsland onderzochten het fenomeen, genaamd de earworm.

Welke muziek blijft hangen?

Waarom dat nummer blijft hangen blijkt wetenschappelijk verklaarbaar, maar het moet aan één voorwaarde voldoen: het moet een hit zijn. Muziek die je niet vaak hoort blijft zelden in je hoofd zitten. Het is echter niet zo dat elke hit in je hoofd blijft zitten, dus wat is er zo speciaal aan de hits die wel blijven hangen?

De sleutel van een earworm zit ‘m in het tempo. Muziek met een hoger tempo blijft eerder hangen, zeker als het een patroon in variatie bevat. Heeft het nummer een hoog tempo, maar wisselt het regelmatig van ritme? Dan blijft het hoogstwaarschijnlijk hangen. Hoe frequenter en constanter de herhaling, hoe sterker het effect. Nummers met een eentonige, bijna wiskundig herhalende formule zijn het ergste.

De beste earworms

Het onderzoek heeft ook bekeken wat nou eigenlijk de beste earworms allertijden zijn. In die top 10 vind je Lady Gaga maar liefst 3 keer terug en wordt de top drie gevormd door: 1. Lady Gaga – Bad romance 2. Kylie Minogue – Can’t get you out of my head 3. Journey – Don’t stop believing. Niet echt de nummers die je tijdens een pot voetbal in je hoofd wilt hebben.

Leestip: 4 redenen waarom muziek luisteren voor de wedstrijd een absolute must is

Bron: Manners