De KNVB & amateurclubs gaan 3 vrij bizarre nieuwe spelregels testen

Over voetbal wordt nog regelmatig gesproken als een sport die zich op het gebied van spelregels (te) weinig ontwikkeld. Met de introductie van de videoref en doellijntechnologie begint daar verandering in te komen. Ook zijn ze in Engeland bezig met het bestraffen van schwalbes en in Australië hebben ze een gele en rode kaartensysteem geïntroduceerd voor trainers en staf. In Nederland gaan ze nu op amateurniveau ook een paar nieuwe spelregels testen.

Nieuwe spelregels voetbal

Op dinsdag 7 november wordt er een testwedstrijd gespeeld tussen de amateurclubs FC Lisse en Quick Boys. Bij deze wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Pieter Vink worden de volgende drie nieuwe regels uitgeprobeerd. Gijs de Jong van de KNVB en Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, zullen hierbij aanwezig zijn.

Selfpass

Bij de self-pass mag een speler een vrije trap op zichzelf nemen. Het doel hiervan is om het spel te versnellen en om het gezeur en gejank op scheidsrechters af te laten nemen. Klinkt best logisch, want in plaats van dat je jouw verhaal kan halen bij de scheids moet je meteen alert zijn. De tegenstander kan er namelijk meteen vandoor gaan door de vrije trap op zichzelf te nemen.

Intrap/indribbel

Dit zou de vervanger kunnen worden van de inworp. Als de bal buiten de zijlijn is geweest mag de bal met de voeten weer in het spel gebracht worden in plaats van inwerpen. Hierdoor kan het spel sneller hervat worden, maar ook juist vertraagd. Als de bal dichtbij het doel van de tegenstander over de zijlijn is gegaan kun je namelijk iedereen naar voren sturen om een verkapte corner te nemen.

Foto: AD.nl

Alternatieve strafschopregel

Tenslotte gaan ze naar een alternatieve penaltyregel kijken. De penalty kan alleen gegeven worden als een duidelijke scoringskans wordt ontnomen, ook als dat buiten de zestien gebeurt. In andere gevallen van overtredingen binnen het zestienmetergebied geeft de scheids een directe vrije trap. Hiermee proberen ze schwalbes en matennaaierij tegen te gaan.

En wat denk je van deze regels? Na de wedstrijd zullen ze in ieder geval geëvalueerd worden door de bedenker van de self-pass, Pieter Vink en trainers & aanvoerders van de teams. De bevindingen worden aan Marco van Basten overhandigd en die gaat het met de FIFA bespreken. Misschien moeten ze ook eens naar de regels voor amateurvlaggers kijken, want deze 8 ongeschreven regels zouden voor elke amateurgrens moeten gelden.

Bron: AD.nl