Arsenal FanTV: internetfenomeen door slechte prestaties eigen club

In 2012 startte oprichter Robbie Lyle met iets wat later uit zou groeien tot een waar internetfenomeen. De eerste video van Arsenal FanTV werd op YouTube geplaatst en dat was niet meer dan een slecht gefilmde video waarin hij uitlegde waar Arsenal FanTV voor staat: de fans een podium geven over de gang van zaken bij de club en een oordeel vellen over de laatste wedstrijd.

Op de dag van vandaag is het echter veel meer dan dat. Miljoenen views en keiharde oordelen over negatieve prestaties die ervoor gezorgd hebben dat het een gigantisch platform is geworden, maar het heeft er ook voor gezorgd dat de supporters verdeeld zijn. Zo verdeeld zelfs dat Arsenal-fans met elkaar op de vuist gaan.

Profiteren van slechte prestaties eigen club

Als fan zijnde hoop je natuurlijk op goede prestaties van je eigen club, maar het zijn juist de slechte prestaties van de laatste jaren van Arsenal die ertoe geleid hebben dat Arsenal FanTV is uitgegroeid tot een cultureel fenomeen met meer dan 500.000 subscribers op YouTube en video’s die met regelmaat over de miljoen views scoren. Scheldkanonnades van bekende gezichten als DT, Troopz en Claude gericht aan Wenger, de bestuursleden en spelers gaan vaak viral en het zorgt voor veel leedvermaak bij fans van andere clubs. Het begon allemaal bij de (inmiddels legendarische) furieuze reactie van fan Chris Hudson na een nederlaag tegen Aston Villa in 2013.

Die negatieve toon is in de jaren die volgde voortgezet en de reden waarom zoveel voetbalfans de video’s kijken. Niet per se omdat men zo graag wil horen wat de fans te zeggen hebben over hun club (wat vaak een roep om het ontslag van Wenger is en een vertrek van de clubleiding), maar vooral vanwege leedvermaak. Dat is ook precies de reden waarom veel Arsenal-fans een hekel hebben aan Arsenal FanTV en dat zorgt voor onderlinge verdeeldheid. Zij vinden namelijk dat al die negativiteit de club te schande zet en het kookpunt werd bereikt op 2 april 2017.

Fans gaan met elkaar op de vuist

Na een slechte reeks speelden de Noord-Londenaren met 2-2 gelijk tegen City en na de wedstrijd ging het mis. Robbie stond met de Arsenal FanTV crew reacties te pijlen toen er opeens onrust ontstond. De crew werd aangevallen door fans die de negativiteit beu waren en juist vonden dat de club gesteund moet worden in plaats van afgebrand. De gemoederen tussen twee groepen fans liepen zo hoog op dat fans met elkaar op de vuist gingen. Een beeld wat je bij geen een club wenst te zien. Uiteraard zorgde dat weer voor leedvermaak bij fans van andere clubs.

Nieuw seizoen, meer negativiteit

Zoals je wel weet is het seizoen van Arsenal weer verschrikkelijk begonnen met twee verliespartijen in drie wedstrijden en een belabberde transferperiode. Arsenal FanTV is weer een verkapte #WengerOut en #KroenkeOut campagne en spelers moeten het ontgelden. De boosheid op Wenger, de clubleiding en spelers is zeker te begrijpen na jaren van teleurstellingen, maar of het de club ten goede komt is te betwijfelen. Ondertussen hebben de video’s na de slachting bij Liverpool alweer miljoenen views gegenereerd en blijft het aantal subscribers hard stijgen. Een ontwikkeling die goed is voor het YouTube kanaal, maar een deel van de fans met leden ogen aan zal zien.

Extra: een van de meest bekende gezichten die elke keer voor de camera verschijnt is Troopz. Hij is voornamelijk een fenomeen geworden door zijn felle reacties, maar vooral door het veelvuldig gebruik van twee woorden: ‘Blud’ en ‘Fam’. Onderstaande video is daar het perfecte voorbeeld van. Je kunt gerust concluderen dat hij niet bepaald blij was na het 2-1 verlies uit bij City.

Na de 4-0 slachting bij Liverpool werd er trouwens op hilarische wijze nog wat extra zout in de Arsenal wonden gestrooid. Iemand plaatste de vernedering namelijk op Pornhub, inclusief geniale titel.