Arsenal hanteert deze ‘kleedkamer-regels’ om kans op winst te vergroten

Het verschil tussen een wedstrijd winnend afsluiten of juist niet kan ‘m in de kleine details zitten. Eén van die details is ongetwijfeld de voorbereiding en daar hoort de kleedkamer zeker bij. Het is de laatste plek voordat jullie samen het veld op gaan en vol voor de winst gaan spelen. FourFourTwo ging langs bij Arsenal en kregen een kijkje in de kleedkamer-regels, of routines, die daar gehanteerd worden om optimaal te presteren. Wellicht zit er wat bruikbaars tussen voor jullie.

Muziek

Wij hebben het al vaker aangehaald en Arsenal doet het ook: muziek in de kleedkamer heeft een positief effect. Bij The Gunners is het Olivier Giroud die de playlist in handen heeft en daar komen zo’n beetje alle muziekstijlen in terug. Lekker variërend en zo hou je iedereen tevreden. Volgens de spelers van Arsenal helpt de muziek om iedereen in een positieve mood te krijgen, maar het heeft nog veel meer voordelen.

Vul het team met een mix persoonlijkheden

Natuurlijk wordt een voetbalselectie bij de amateurs niet met de gedachte samengesteld dat er verschillende persoonlijkheden in de kleedkamer moeten zitten, maar op niveau is dat wel degelijk van belang. Özil legt het even uit: ‘We hebben verschillende karakters in de kleedkamer. Van kalme tot energieke en van serieuze tot lollige personen. We voelen ons op ons gemak samen, hebben een goede structuur en dat zorgt voor een goede energie en succes.’

Congratulations @m10_official – #Arsenal Player of the Month for November! #Mesut #YaGunnersYa

Een bericht gedeeld door Arsenal Official (@arsenal) op

Indeling op basis van posities

In de kleedkamer van Arsenal zitten de verdedigers bij elkaar, de middenvelders en de aanvallers. Niet omdat zij elkaar het leukste vinden, maar omdat ze hierdoor hechter worden en altijd op het laatste moment voor de wedstrijd nog wat dingen kunnen bespreken zoals strategie en tactiek. Tien tot vijf minuten voor het begin is de sfeer dan ook erg gefocust en praat je met elkaar over de wedstrijd die komen gaat.

Focus

Iedereen gedraagt zich net wat anders dan anderen in de kleedkamer en daarom zal iedereen ook zijn eigen manier hebben om zich op de wedstrijd te focussen. Sommigen zullen zelfs heel ingewikkelde routines hebben. Laat iedereen op zijn eigen manier focussen, want het zal hun spel alleen maar ten goede komen.

Oorlogskreten

Misschien hebben jullie wel zo’n type die in de kleedkamer nog even uit volle borst wat schreeuwt om iedereen scherp te krijgen en op te peppen. Zo is dat in ieder geval wel bij Arsenal en voordat de ze de kleedkamer verlaten gaan ze nog even bij elkaar staan voor de welbekende ‘jel’. Op het veld geven ze elkaar nog wat handen en high fives zodat ze vol vertrouwen aan de wedstrijd beginnen.

Jullie kunnen dus het voorbeeld van Arsenal gaan volgen als het op het gedrag in de kleedkamer aankomt, maar deze 10 dingen kun je in ieder geval beter niet doen in de kleedkamer.

Bron: FourFourTwo