AS Monaco’s transferbeleid is real life Football Manager op z’n best

In 2005 speelde AS Monaco nog de Champions League finale (0-3 verlies tegen FC Porto), maar daarna ging het bergafwaarts met de club. Na beroerde prestaties in de Ligue 1 degradeerden ze zelfs in 2011. Toen kwam de Russische miljardair Dimitri Robolovlev en hij wilde de club overnemen. AS Monaco weigerde en dacht op eigen kracht wel weer te kunnen promoveren.

Niets was minder waar, want in de winter stonden ze laatste. De Rus klopte opnieuw aan met een aanbod en deze keer ging Monaco wel overstag. Het was de start van een ijzersterke wederopstanding van Monaco, wat grotendeels te danken is aan het transferbeleid. Beleid wat bij de Football Manager (FM) spelers bekend voor zal komen.

Fase 1

De eerste fase begon met het moment waar iedere FM speler van droomt: de club wordt overgenomen door een rijke eigenaar. Daarmee wisten ze zichzelf veilig te spelen na de winter van 2011 met een paar gerichte aankopen. Voor de start van het seizoen 2012/13 was duidelijk dat ze terug moesten naar de Ligue 1. Er werd flink geld uitgegeven met inkomende transfers van Lucas Ocampos (Ligue 2 transferrecord), Emmanuel Riviere, Mounir Obbadi en Carl Medjani. Ze werden allemaal overtuigd om een divisie lager te spelen in ruil voor een zekere basisplek en heel veel geld.

Het leverde direct succes op, want ze werden eerste en promoveerde naar de Ligue 1. Dan kun je denken: we gaan onszelf weer rustig aan omhoog werken in de Ligue 1, maar er werd juist gekozen om flink door te pakken. James Rodriguez, Falcao, Moutinho, Kondogbia, Toulalan, Abidal, Berbatov, Carvalho en Martial arriveerde bij de gepromoveerde (!) club. Helaas voor AS Monaco gaf PSG ook geld uit alsof het niets was en werden de Parijzenaren met 9 punten verschil kampioen.

Fase 2

Nadat ze weer een stek in de top van de Ligue 1 hadden bemachtigd werd fase 2 van het FM transferbeleid ingezet. Rybolovlev’s rechterhand Vasilyev vertelde L’Equipe: ‘Jullie dachten dat we door zouden gaan met uitgeven en Ronaldo en Messi zouden kopen. We dachten dat we met sterren nieuwe sponsoren zouden trekken. Ik verwachtte meer inkomsten, maar die kwamen niet. Toen Falcao kwam begonnen veel mensen te praten over Monaco, maar de sponsoren gingen niet in de rij staan en we realiseerden dat het tijd nodig had. Je geeft veel uit, maar voordat het wat oplevert duurt jaren.’

Deze conclusie zorgde voor een verandering in beleid. Voor het seizoen 2014/15 werd de grote ster James Rodriguez verkocht zo’n €80 miljoen en Falcao werd verhuurd aan United. Van de vier nieuwe aankopen – Bernardo Silva, Abdennour, Bakayoko en Nardi – kostte niemand meer dan een kleine €17 miljoen en niemand was ouder dan 24. Monaco begon flinke winsten te maken en ondanks het gewijzigde beleid eindigden ze 1 plek lager dan het seizoen ervoor.

Het seizoen erop verliep gelijkwaardig. Ze kochten 12 spelers waar er geen een jonger dan 24 van was en niemand meer dan €17 miljoen kostte. Fabinho en Lemar kwamen voor een totaalbedrag van iets minder dan €10 miljoen en Mbappé kwam vanuit de jeugd naar het eerste. Martial, Kondogbia, Kurzawa, Carrasco, Abdennour, Falcao en Ocampos vertrokken en AS Monaco verdiende bijna €200 miljoen. Ze werden opnieuw derde, wat een knappe prestatie was van de jonge ploeg.

De ultieme beloning

Het seizoen 2016/17 kan gezien worden als de ultieme beloning van het beleid. Het is vergelijkbaar met het moment dat je op FM eindelijk vol gebruik kan maken van je wonderkinderen. Behalve de talenten die het jaar ervoor al debuteerden werden jonge spelers als Sidibe en Mendy aan de selectie toegevoegd en ze werden verrassend kampioen in Frankrijk en behaalden ze de halve finale van de Champions League. De enige ‘oudere’ spelers die deel uit maakte van dat team waren een herboren Falcao, de 28-jarige Glik en keeper Subasic (31). De rest van de kern van het team waren allemaal jonger dan 25.

Una temporada inolvidable ?

Een bericht gedeeld door Falcao (@falcao) op

Vervolg

Het prolongeren van die titel zou extreem moeilijk worden met een op hol geslagen PSG die Neymar kocht en Mbappé huurde van AS Monaco. Een huurdeal die zo werd gesloten dat PSG deze zomer het bedrag van zo’n €180 miljoen overmaakt naar Monaco. Daarnaast verdiende Monaco met de verkoop van Mendy, Bernardo Silva en Bakayoko nog zo’n €150 miljoen. Wat doet Monaco met het geld? Precies, vasthouden aan het beleid en investeren in talent. De 16-jarige Pellegri kwam, net als Mboula, Keita Balde en Tielemans. De enige aankoop boven de 23 jaar was Jovetic en hij speelde juist een kleine rol afgelopen seizoen.

AS Monaco eindigde als tweede en ook dit jaar zal het weer haast onmogelijk worden om PSG van de troon te stoten. Monaco blijft daarom gefocust op talent en die spelers later met winst verkopen. Willem Geubbels (16) verruilt Lyon voor Monaco en voormalig Chelsea verdediger Panzo besloot op 17-jarige leeftijd ook naar Monaco te vertrekken. Onlangs kochten ze ook nog de 22-jarige WK revelatie Golovin voor €30 miljoen. Met de verkopen van o.a. Lemar, Fabinho en Kongolo hebben ze alweer ruim €150 miljoen verdiend. Lekker hoor.

?1⃣7⃣

Een bericht gedeeld door AS Monaco ?? (@asmonaco) op

Het moge dus duidelijk zijn dat Monaco niet in de hedendaagse gekte van bizarre transferbedragen mee wil gaan, maar dat ze zich voornamelijk focussen op talent en daar hebben wij respect voor. Goed bezig daar!

Bron: Dream Team FC