Australische scheids draagt live microfoon om duidelijkheid te geven bij beslissingen

Beslissingen van scheidsrechters staan behoorlijk vaak onder discussie. Daar heeft de introductie van de VAR eigenlijk niet zo heel veel aan veranderd. Een belangrijke reden achter die discussie is dat er vaak onduidelijkheid heerst over de redenen achter beslissingen. Iets wat vaak als oplossing genoemd wordt is de rugby oplossing: de scheids van een microfoon voorzien, zodat de mensen thuis direct kunnen meeluisteren bij belangrijke beslissingen. In Australië hebben ze dat nu ook getest in het voetbal en de resultaten zijn zeer interessant.

Scheids draagt live microfoon

Jarred Gillett wordt gezien als één van de beste Australische scheidsrechters en vanaf komend seizoen zal hij wedstrijden gaan fluiten in de Engelse Championship. Zijn laatste wedstrijd in de A-League was niet alleen daarom een bijzondere, want hij droeg een live microfoon. Fans die via de tv meekeken konden hierdoor direct meeluisteren bij beslissingen, gesprekken met spelers en bij overleg met de VAR. De interessante en veelbelovende resultaten kun je in onderstaande video checken.

Het zorgt niet alleen voor duidelijkheid, maar ook voor inzicht in hoe lastig beslissingen voor scheidsrechters kunnen zijn. Dit zorgt dan weer voor meer respect voor de leidsman. Vooral het VAR moment is een perfect voorbeeld van hoe zo’n live microfoon voor veel meer duidelijkheid zorgt. Uiteraard waren de fans die meekeken heel tevreden over het experiment.

Wij zien het helemaal zitten om dit overal in het voetbal uit te rollen. De voordelen zijn groot en de kosten laag. Soms wordt het ook geopperd om de fans in het stadion mee te laten luisteren, maar dat gaat wat ons betreft wat te ver. Dat zorgt alleen maar voor veel meer druk op de beslissingen van de scheids. Dit is wat ons betreft dé oplossing.