Bernardo Silva laat zien hoe de rol van de spelmaker er anno 2019 uitziet

De rollen van bepaalde posities veranderen continu in het voetbal. De keeper moet tegenwoordig mee kunnen voetballen, de spits is niet meer alleen kapstok/doelpuntenmaker (vaak zijn het de buitenspelers die topscorer van de club worden) en backs staan vaker op de helft van de tegenstander dan op eigen helft. Ook de rol van de spelmaker verandert continu en Bernardo Silva liet tijdens de cruciale overwinning op Liverpool zien hoe de spelmaker er anno 2019 uitziet.

Spelmaker anno 2019

Spelmakers waren lange tijd de wat luie, maar technisch begaafde spelers die op de 10 positie met passes strooien en de aanvallers in stelling brengen. Tegenwoordig is de spelmaker veel meer dan dat. Hij moet meters maken (van box to box), mee verdedigen en dan ook nog eens energie over hebben om creatieve oplossingen te zoeken als het team in de aanval is. Alles wat er anno 2019 van een spelmaker verwacht wordt liet Bernardo Silva gisteren zien.

De kleine Portugees was belangrijk met een assist, nauwkeurige passing, veel duels & onderscheppingen en nog wel het meest indrukwekkend: een afgelegde afstand van 13.7 kilometer. Een afstand die niemand eerder liep in dit Premier League seizoen. En dat voor een technisch begaafde en creatieve speler als hij.

De wedstrijden worden steeds intenser door de toenemende fitheid van spelers en spelmakers moeten daarin simpelweg in mee.Ā De jaren van de geniale, maar luie spelmaker dieĀ niet bereid is om vuile meters te maken lijken geteld. Kijk maar naar Ɩzil.

Hoe zit het met de spelmaker(s) van jullie team? Voldoet die een beetje aan de eisen van 2019? Een andere speler van City die zich perfect heeft aangepast aan de nieuwe eisenĀ van zijn positie is Laporte. Dit zijnĀ de 6 spelregels voorĀ een moderne centrale verdediger volgens Laporte.