Een ode aan het knotsgekke & mooiste Champions League seizoen ooit

Allereerst: Ajax, wat een geweldige prestatie hebben ze geleverd dit seizoen. Real Madrid uitgeschakeld, Juve uitgeschakeld en toen kwam dat ongelofelijk pijnlijke moment in de 96e minuut toen Lucas Moura de 2-3 binnen schoot, waardoor de Spurs naar de finale gaan in plaats van Ajax. Hoe pijnlijk het ook is, het verloop van de wedstrijd past wel in het krankzinnige, knotsgekke Champions League seizoen tot nu toe.

Grote verrassingen

Na al die epische knock-out wedstrijden lijkt de poulefase wel een eeuwigheid geleden, maar in deze fase van het Champions League seizoen waren al tekenen dat dit een bijzonder jaar zou worden. Natuurlijk met Ajax dat tot twee keer toe gelijkspeelde tegen Bayern, met de fantastische 3-3 als hoogtepunt. Om het geheugen weer even op te frissen sommen we de hoogtepunten uit de poulefase nog even op.

 • Liverpool 3-2 PSG: Een geweldige wedstrijd met een last minute winner.
 • Manchester City 1-2 Lyon: Een grote verrassing en zeer sterke pot van Lyon tegen één van de favorieten.
 • Hoffenheim 3-3 Lyon: Een spannende pot met een gelijkmaker in de laatste minuut.
 • Borussia Dortmund 4-0 Atlético Madrid: Dortmund vernietigt één van de beste verdedigingen ter wereld.
 • Rode Ster 2-0 Liverpool: Een verlies voor The Reds die werkelijk niemand aan zag komen.
 • Real Madrid 0-3 CSKA: Nog zo’n ongelofelijk verrassende uitslag, deze keer in het Bernabéu.
 • Ajax 3-3 FC Bayern: We noemden deze pot al even, maar met twee rode kaarten en twee goals in extra tijd was dit misschien wel de mooiste wedstrijd van de poulefase.

Legendarische wedstrijden

Wedstrijden krijgen vaak pas een legendarische status in de knock-out fase en daar hebben we er dit seizoen veel van. Ongelofelijke comebacks, doelpuntenfestijnen, prachtige resultaten voor de underdog, alles kwam voorbij. Waar iedereen bij de meest legendarische CL wedstrijd ooit waarschijnlijk altijd aan de finale AC Milan – Liverpool uit 2005 dacht, zal dat voor velen in dit seizoen veranderd zijn. Kies maar uit:

 • Real Madrid 1-4 Ajax: Ajax verliest de eerste wedstrijd met 1-2 in eigen huis, maar verpulvert de Koninklijke vervolgens in eigen huis met geweldig spel en fantastische goals.
 • PSG 1-3 Man United: United verliest de eerste wedstrijd thuis met 0-2, maar verrast vriend en vijand door in Parijs met 1-3 te winnen. Mede dankzij een controversiële penalty in de laatste minuut.
 • Juventus 3-0 Atlético Madrid: Atlético zet thuis een reuzenstap naar de volgende ronde door met 2-0 tegen Juve te winnen, maar toen stond Ronaldo op. In Turijn zorgde hij met een hattrick hoogstpersoonlijk voor 3-0.
 • Man City 4-3 Tottenham Hotspur: De Spurs wonnen in eigen huis met 1-0, maar het spektakel kwam in de return. Vier goals in 10 minuten, 7 goals in totaal, heel veel drama en een goal van City in de allerlaatste minuut die werd afgekeurd. Een regelrechte classic.
 • Juventus 1-2 Ajax: Thuis speelde Ajax gelijk, maar in Turijn lieten ze weer zien waarom de voetbalwereld van het team is gaan houden en dat ze van ieder team kunnen winnen. Exit Ronaldo, Ajax naar de halve finale.
 • Liverpool 4-0 Barcelona: Nadat Barça thuis met 3-0 won leek het klaar. Zeker toen bekend werd gemaakt dat Salah en Firmino niet mee konden doen in Liverpool. Niets was minder waar en via 2 goals van Gini en Origi werd geschiedenis geschreven. De sfeer op Anfield tilde het naar een nog hoger niveau. Een nog betere comeback dan in 2005?
 • Ajax 2-3 Tottenham Hotspur: Ajax zat op rozen nadat het in Londen met 0-1 won en met rust op 2-0 voorsprong stond in Amsterdam. Het kon niet meer misgaan, maar dat ging het toch. Lucas Moura was de grote man bij de Spurs en boog via een hattrick een 2-0 achterstand om in een 2-3 winst. Nachtmerrie voor Ajax natuurlijk, maar een legendarische comeback.

Evenaring van 26 jaar Champions League in één seizoen

Hoe knotsgek dit Champions League seizoen is kun je eigenlijk ook samenvatten in één statistiek. In de 26 jaar dat de Champions League bestaat was het slechts 3 keer voorgekomen dat een team doorging naar de volgende ronde nadat het in de knockout-fase eerst thuis had verloren. Dat aantal werd geëvenaard in dit ene jaar: Ajax tegen Real Madrid, United tegen PSG en Tottenham tegen Ajax.

De finale

Heel sick allemaal en dan moet de finale nog gespeeld worden. Dat wordt een bijzondere omdat er twee Engelse teams tegenover, maar ook omdat voor het eerst in 5 jaar geen team uit La Liga in de finale staat. Op 1 juni wordt de finale van dit seizoen gespeeld en laten we hopen op een waardige afsluiter van dit krankzinnige, beste Champions League seizoen ooit.