Het bijzondere verhaal van Alexis Sanchez: van pure armoede naar superster

Alexis Sanchez hoort al jaren bij de top van het wereldvoetbal en is de ster van Chili en Arsenal. Inmiddels verdient hij £200.000 pond per week, maar vroeger zag het leven er heel anders uit voor Alexis en zijn familie. Als klein jongetje groeide Sanchez op in armoedige omstandigheden en moesten hij en zijn familie alle zeilen bijzetten om rond te komen. Dit is zijn bijzondere reis van pure armoede naar superster.

De straten van Tocopilla

De familie Sanchez groeide op in Tocopilla, een mijnersdorp in Chili wat vertaalt kan worden naar Devil’s Corner. In een interview met The Sun vertelde de broer van Alexis over de reis van armoede naar het luxe leven dat Sanchez nu leeft.

‘Alexis had niets toen hij opgroeide. Hij moest vechten voor alles. We waren de armste van de armste, dus Alexis moest op jonge leeftijd al op alle mogelijke manieren geld verdienen. Hij waste auto’s voor een paar centen of hij probeerde mensen op straat te vermaken met salto’s en andere acrobatische trucjes. De buren gaven hem ook wel eens wat geld in ruil voor entertainment. Soms had hij zo’n honger dat hij bij de buren op de deur klopte en vroeg om brood. Ze gaven hem dan altijd wat ze over hadden.’

Voetballen om de zorgen te vergeten

Samen met zijn moeder Martina, zussen Tamara en Marjorie en broer Humberto leefde Sanchez in een klein huisje met één verdieping. Martina moest haar kinderen in haar eentje opvoeden, nadat Alexis’ vader het gezin verliet toen Sanchez een paar jaar oud was. Martina moest dus elk baantje aanpakken om de kinderen te kunnen voeden. Voetbal was voor Alexis Sanchez dé manier om alle zorgen even te vergeten. Iets wat hij op blote voeten op de modderige straten deed en al snel bleek dat hij veel talent had.

❤️FAMILIA❤️??

Een bericht gedeeld door Alexis Sanchez (@alexis_officia1) op

Als klein en energiek kind werd Sanchez door zijn vrienden ‘de eekhoorn’ genoemd. Nadat duidelijk werd hoe goed hij kon voetballen werd die naam veranderd naar ‘El Nino Maravilla’, oftewel ‘het wonderkind’. Zijn kwaliteiten vielen ook buiten zijn vriendengroep op en hij kwam in de jeugd van Club Arauco terecht. Contributie kon hij niet betalen, maar coach Alberto Toledo nam hem toch in het team. Een keer toen Sanchez te laat was voor een wedstrijd en zijn team met 1-0 achterstond werd de kleine Alexis toch nog ingebracht en scoorde hij 8 keer.

In 2004 verliet hij die club voor Cobreloa in Chili en in 2006 kocht Udinese hem. Hij ging echter niet meteen naar Europa, want hij werd eerst nog verhuurd aan Colo-Colo en River Plate. Daarna was het tijd om Europa te veroveren via Udinese, FC Barcelona en nu dus Arsenal. Zijn roots is hij echter niet vergeten. Rond de kerst geeft hij de kinderen in Tocopilla snoep, replica shirts en hij doneerde al eens £160.000 om te helpen bij het herstellen van 5 voetbalveldjes in de buurt waar hij opgroeide. Klasse Alexis!

Ook Cristiano Ronaldo had niet de makkelijkste jeugd en dat had vooral te maken met zijn vader. Dit is het tragische verhaal van zijn alcoholverslaafde vader.

Bron: Football Shirt Collective