Boot Talk #2: Zijn voetbalschoenen zonder veters echt beter?

Eind 2015 kondigde adidas de komst van een revolutie in voetbalschoenen aan: de adidas ACE16+ Purecontrol. Deze veterloze schoen werd direct door hun grootste atleten opgepikt en inmiddels is hij getransformeerd in de ACE17+ Purecontrol. Ook die is helemaal ‘laceless’ en wordt nog steeds volop gedragen door de Pogba’s en Özils van deze wereld. Ook wij hebben de veterloze schoen inmiddels uitvoerig getest en denken te weten of het gebrek aan veters wat extra’s toevoegt.

Verbeterde precizie?

Waarom zou je veters eigenlijk verwijderen? Op zich ligt het antwoord vrij voor de hand. Zo’n dubbele knoop die bovenop je wreef ligt kan er voor zorgen dat je de bal minder precies raakt dan wanneer je wreef helemaal egaal is. In theorie valt daar geen speld tussen te krijgen, maar in de praktijk is dat eigenlijk nauwelijks te bewijzen. Wij merkten in elk geval weinig tot geen verschil.Wellicht dat het voor bepaalde spelers nog een mentale geruststelling kan zijn dat veters niet vervelend in de weg kunnen gaan zitten bij het passen of schieten, maar wij hebben dat niet bewust zo ervaren.

Verbeterde comfort?

De toegevoegde waarde van een veterloze schoen zoals de ACE17 zit wat ons betreft veel meer in het comfort. We waren aanvankelijk bang dat de schoen op den duur steeds losser zou gaan zitten, doordat de upper elasticiteit zou verliezen, maar zelfs na 1 heel seizoen zat de schoen nog heerlijk strak. Het aantrekken van de kicksen gaat ook vrij moeiteloos en je voelt direct dat alles goed zit. Wedstrijd na wedstrijd, training na training. Het is een beetje als je favoriete paar sokken. Heerlijk.

Enerzijds zou je kunnen zeggen dat het gebrek aan veters zinloos is, anderzijds levert het je veel comfort op. En dan laten we het mentale aspect (en de looks) nog buiten beschouwing. Effect op de hoeveelheid grip die je op een veld voelt heeft het overigens niet echt. Hecht je veel waarde aan het comfort, dan zijn ze een aanrader. Toch zijn er ook voldoende andere kicksen die qua comfort van een heel hoog niveau zijn. De groten merken (Nike, adidas, Puma) hebben allemaal zo hun toppers, maar ook Japanse Merken als Mizuno staan bekend vanwege hun ongekende comfort. Zo is de Mizuno Rebula misschien wel de beste lederen voetbalschoen van dit moment.

De keuze is dus aan jezelf. Hier heb je ene hele collectie aan veterloze voetbalschoenen, sommige zijn ook flink afgeprijsd.