Boot Talk #3: maakt het gewicht van voetbalschoenen echt verschil?

Vandaag in Boot Talk hebben we het voetbalschoenen en hun gewicht. Al jarenlang werken grote sportmerken aan kicksen die steeds lichter worden. Doen ze dit om het interessant te laten lijken of heeft het gewicht wel degelijk effect op je prestaties? Wij zetten het voor je uit.

Ontwikkeling lichte voetbalschoenen

Dat er in de laatste 20 jaar veel winst is geboekt omtrent het gewicht van voetbalschoenen bewees de nieuwe adidas Predator Precision afgelopen wees. De schoen is maar liefst 38% lichter dan de versie uit 2000 en ging daarmee van 363 gram naar 225 gram. Dat is een enorme vooruitgang, maar 225 gram is tegenwoordig niet eens bijzonder licht. Er zijn kicksen die met gemak onder de grens van 200 gram duiken. Merken lijken nu continu op zoek naar materialen die schoenen zowel lichter als sterker maken.

Maakt het verschil?

Voetballers die kritisch zijn op het steeds lichter worden van voetbalschoenen zullen zeggen dat je het verschil met zwaardere kicksen nauwelijks zult voelen. En op zich is dat waar. Een voetballer moet zonder enige moeite zijn voeten op kunnen tillen, of je schoen nu 300 gram of 180 gram weegt. Je beenspieren zullen dat verschil niet echt merken. Maar wanneer je gedurende 90+5 minuten je voeten een paar duizend keer moet optillen verandert de zaak. Nog steeds sceptisch? Om de verlichting te voelen zou je eigenlijk eens van schoeisel moeten wisselen tijdens een training. Begin op relatief zware schoenen en ga halverwege verder op een lichtere schoen. Het zal voelen alsof je een stuk lichtvoetiger bent en dat voelt als een ware opluchting.

Mentaal aspect

Voor een enkeling heeft het gewicht ook een onbewust mentaal aspect. Lichte kicksen worden vaak gepresenteerd als speed boots, snelheidsschoenen, en dat kan je het gevoel geven dat je tot meer in staat bent dan op andere schoenen. Zonder dat je misschien echt een verschil voelt kan het je sneller maken doordat je met meer vertrouwen op het veld staat. Dat is ook erg veel waard en kan jouw spel echt verbeteren.

Wat ons betreft is het continu lichter worden van voetbalschoenen dus een goede ontwikkeling. Sommige mensen zijn bang dat lichtere schoenen sneller kapot gaan, maar deze materialen worden zijn zover ontwikkeld dat ze vaak zelfs sterker zijn en minder snel slijten.

Mocht je besluiten toch een nieuw paar te gaan kopen, dan zijn dit de 7 dingen waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe voetbalschoenen.