De carrière van ‘Golden Boy’ Renato Sanches heeft een nieuw dieptepunt bereikt

Twee jaar geleden lag de wereld aan de voeten van Renato Sanches. Hij speelde de sterren van de hemel bij Benfica en mocht met Portugal mee naar het EK waar hij zichzelf in de basis speelde. Op 18-jarige leeftijd stond hij zelfs in de basis van de EK finale tegen Frankrijk, die zoals je vast nog wel herinnerd werd gewonnen door Portugal. Alsof het allemaal niet mooier kon verdiende hij er een transfer naar FC Bayern mee én won hij de Golden Boy award voor het grootste talent ter wereld. En toen stopte de hoogtepunten en ging het bergafwaarts.

Dieptepunt na dieptepunt

Bij Bayern kwam hij niet veel aan spelen toe, wat op zich geen ramp is voor een 18-jarige, maar hij zal zich er zelf toch wat meer van voorgesteld hebben. In een poging om meer tot spelen toe te komen werd hij zeer verrassend verhuurd aan Swansea. Een periode die uitliep op een nachtmerrie. Hij speelde slecht, werd gezien als een totale miskoop (voor zover je daarover kunt spreken als je het om huur gaat), kwam tot slechts 11 Premier League wedstrijden en de club degradeerde naar de Championship.

Tot overmaat van ramp werd vandaag ook duidelijk dat hij niet bij de voorlopige selectie van Portugal voor het aankomende WK zit. Echt als een verrassing kwam dat niet, want sinds het afgelopen EK en de Golden Boy award speelde hij nog maar 2 interlands, waarvan één als invaller voor de laatste twee minuten. De laatste interland dateert alweer van 14 maanden geleden. Als je het allemaal op een rijtje zet is het bizar hoe snel het bergafwaarts is gegaan met wat twee jaar geleden als grootste talent ter wereld werd beschouwd.

Dan moet natuurlijk de vraag gesteld worden: hoe kan dat? Wij denken dat een reeks slechte beslissingen en de torenhoge druk als oorzaak gezien kunnen worden. Misschien toch nog wat langer bij Benfica moeten blijven, maar dat is makkelijk praten achteraf. Zonde is het in ieder geval zeker. Ondertussen heeft hij wel zijn eigen emoji’s gepresenteerd, nog geen 24 uur nadat zijn club Swansea officieel gedegradeerd was. Het is maar waar je prioriteiten liggen..