8 kwaliteiten waarmee je jouw traagheid kunt compenseren

Of je nu te dik bent of gewoon niet de genen hebt gekregen om keihard te kunnen sprinten, traagheid is een behoorlijk nadeel bij het spelen van sporten zoals voetbal. Toch kun je een waardevolle speler zijn, als je jouw ‘snelheid’ maar weet te compenseren met andere kwaliteiten. Met onderstaande 8 moet dat zeker lukken.

Overzicht

Je weet dat het geen zin heeft om sprintduels aan te gaan en dus moet je slim op zoek naar de vrije ruimte om aanspeelbaar te zijn. Hierdoor heb je de tijd om goed rond te kijken en slimme balletjes te geven. Als je dit beheerst kun je het hele team naar je hand zetten. Zo’n speler wil elke trainer.

Eén keer raken

Wel eens tegen een team gespeeld dat gemiddeld 10 jaar ouder is in jij? Op voorhand denk je “Die oude gasten kunnen voor geen meter meer lopen, dat wordt een makkie”. Tien minuten later staan jij en je teamgenoten met de tong op hun schoenen omdat jullie continu achter de bal hebben aangelopen. Die trage oude gasten doen alles met 1 keer raken. Zonder enige twijfel de meest elegante manier om je traagheid te compenseren.

Restverdediging

Een coach heeft niets aan een elf spelers die van box to box rennen. Je hebt een rustpunt nodig, die ook weet wat restverdediging is. Probeer die taak op je te nemen, wanneer je geen snelheid hebt om continu aan te sluiten en weer terug te vallen. Zodra je hier goed in bent geworden weet je precies wanneer de tegenstander gevaarlijk dreigt te worden met een counter en kun jij die eruit halen. Goud waard!

Techniek

Met een perfecte aanname of heerlijke skills kun je ook spelers het bos in sturen. Daar hoef je niet per se een dodelijke sprint voor in huis te hebben.

Duelkracht

Op snelheid win je misschien geen duels, maar als je op kracht veel tegenstanders kunt verslaan ben je alsnog heel waardevol. Lengte is hierbij ook belangrijk. Iemand die alle ballen weg kopt is ook heerlijk om erbij te hebben.

Coaching

Jongens die zich suf rennen hebben vaak niet meer de rust om het team goed te coachen. Misschien is dit een mooie kans voor jou. Je bent dan misschien wel een tikkeltje sloom, maar hiermee geef je jezelf wel de tijd om het team aan te sturen.

Standaardsituaties

Niet snel, maar wel een gouden poot? Zorg dat jij de architect achter elke standaardsituatie wordt. Zeker wanneer jouw teamgenoten lengte en kopkracht hebben zou het zonde zijn wanneer de trainer geen gebruik maakt van jouw vrije trap of corner. Met gegarandeerde assists of een rake vrije trap sta je sowieso gewoon basis.

Neusje voor de goal

Een neusje voor de goal heeft meestal niks met snelheid te maken. Zorg dat je slim de ruimte kiest in de 16 en dat al je pogingen tussen de palen komen. Met een neusje voor de goal heeft niemand het nog over jouw benen die niet zo snel op en neer gaan.

Je kunt ook nog altijd proberen om sneller te worden. Zo verbeterde superspits Harry Kane zijn kracht en sprintsnelheid.