Wij spraken Davy Klaassen over ‘het sokje’, aanvoerderschap en zijn toekomst

Onlangs waren wij in Zeist backstage bij opnames met Davy Klaassen en zijn gloednieuwe Nike Hypervenom III. Na afloop hadden wij de mogelijkheid om even te spreken met de aanvoerder van Ajax. We spraken hem over zijn nieuwe kicksen, het aanvoerderschap, de drive om elke wedstrijd te winnen en zijn toekomst.

Wat zoek jij als middenvelder in voetbalschoenen en hoe helpen deze Nike Hypervenom III daarbij?

Ze moeten in elk geval lekker zitten. Sommigen spelers houden van een wat strakkere fit, bij de ander mag het wat losser. Ik hou er juist wel van wanneer ze lekker strak om mijn voet zitten. Dan heb je toch wat meer het gevoel dat je de bal met je voet raakt in plaats van met je schoen.

Wat is de reden dat jij altijd op de ‘sokloze’ versie van de Hypervenom speelt?

Ik heb de Hypervenom met dat sokje wel geprobeerd, maar ik heb het gevoel dat ik dan minder makkelijk draai en het mijn enkel en voet enigszins belemmerd. De lage versie geeft mij een wat vrijer gevoel.

klaassen nike ajax

Hoeveel schoenen draag jij per seizoen?

Tussen de 6 en 8 paar, schat ik zo. Het is niet zo dat ik elke week nieuwe draag, wat sommigen misschien denken. Op een gegeven moment zitten ze juist lekker, dus dan doe ik ze niet meteen weer weg. Ik zorg zelf ook gewoon dat ze netjes blijven door ze regelmatig te poetsen.

Welke voetbalschoen is de meest speciale uit jouw carriere tot nu toe?

Ik speel natuurlijk al een tijdje op de Hypvernom, maar dan is het waarschijnlijk die zwarte met oranje. Op deze schoen kwam ik echt in de basiself van Ajax en toen heb ik daar ook echt behoorlijk lang op gevoetbald. Maar het is niet dat ik ze op speciaal plekje bewaar of zo. Meestal geef ik ze aan veilingen of supporters die er na een training om vragen.

Je bent al een tijdje de aanvoerder van Ajax. Denk je dat elke voetballer het in zich heeft om aanvoerder te zijn?

Nee, ik denk niet iedereen. Het moet wel in je zitten om aanvoerder te zijn. Je hebt bijvoorbeeld jongens die heel stil zijn. Dat was ik vroeger misschien ook wel, maar ik stond er wel open voor om meer verantwoordelijkheid te nemen. Coaches in de jeugd, maar ook Frank de Boer bij 1, vroegen me op een gegeven moment om meer het voortouw te gaan nemen. Uiteindelijk komt het dan wel een beetje vanzelf. Zeker wanneer je wat meer ervaring opdoet.

klaassen nike ajax 1

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een aanvoerder?

Verantwoordelijksheidsgevoel is heel belangrijk. Jij moet je verantwoordelijk voelen voor je medespelers en zorgen dat iedereen zijn stinkende best doet. Motiveren is dus ook een heel belangrijke skill. De verantwoording voor je medespelers houdt overigens niet op buiten de lijnen. Wanneer er buiten het voetbal iets geregeld moet worden voor een teamgenoot dan probeer ik daar bij te helpen.

Hoe motiveer je medespelers wanneer het even tegenzit?

Eerst probeer je het voortouw te nemen door een stapje extra te zetten. Het is de bedoeling dat je teamgenoten dan volgen. Als ik vind dat het daarna niet goed opgepakt wordt dan moet je daar wat van zeggen. Dat mag best pittig hoor. Soms dan gaat het even niet rustig, dan moet het gewoon hard. Het is onderdeel van profvoetbal.

Als captain ben je niet alleen een voorbeeld voor je team, maar ook voor de club en naar de maatschappij. Hou je daar rekening mee of vind je dat alles geoorloofd is om een wedstrijd te winnen?

Als ik eenmaal voetbal, dan maakt het me niet zoveel uit hoe er gewonnen wordt. In het veld probeer je wel rekening te houden met je voorbeeldrol, maar het mag winnen eigenlijk nooit in de weg staan. Ik hou niet van schwalbes en trucjes ofzo, maar uiteindelijk wil ik wel ten koste van alles winnen.

Je speelt al een hele tijd bij Ajax. Wat gaat de toekomst brengen?

Voorlopig is die toekomst gewoon bij Ajax. In de zomer kijken we wel weer verder. Mocht ik vertrekken dan gebeurt zoiets echt op gevoel. Ik heb wel de ambitie om het hoogste te bereiken en bij een topploeg in een mooie competitie te spelen. Welke competitie is moeilijk te zeggen. Ik kijk wel veel Engels voetbal en Daley (Blind) vertelt wel eens over een club als Manchester. Dat lijken mij natuurlijk hartstikke mooie clubs, maar het is te moeilijk om nu al aan te geven wat ik wil.

Wil jij, net als Davy Klaassen, op deze hele vette Nike Hypervenom III spelen? De schoen is hier al vanaf €66,99 te koop.

SP17_GFB_RF_860643-308_Hypervenom_Phantom_5_9_original

Leestip: Nike presenteert een drietal flitsende nieuwe voetbalschoenen

Foto’s: Voetbalshop