De 3 belangrijkste innovaties in voetbalschoenen van 2016

Met het einde van 2016 bijna in het zicht is het tijd om eens terug te blikken op een bijzonder jaar. Een jaar waarin voetbalschoenen niet langer ‘gewoon voetbalschoenen’ zijn. Natuurlijk werken merken altijd aan innovaties om in de top van de markt mee te draaien, maar zelden waren de veranderingen zo groot als in 2016. Met name adidas en Nike hebben de markt op zijn grondvesten doen schudden. Dit zijn de 3 belangrijkste innovaties in voetbalschoenen van 2016.

Vaarwel veters

Begin 2016 presenteerde adidas de ACE 16+ PureControl. Een voetbalschoen die geen veters had. De verwachtingen waren hooggespannen en ze werden meer dan waargemaakt. De schoen heeft een ongekend comfort en een beter oppervlak om de bal te controleren en te schieten. Waar velen dachten dat de sok-achtige stof na een paar wedstrijden uitgerekt zou zijn en niet meer strak om de voet zou zitten, bleek dat absoluut niet het geval te zijn. Wij testten de kicksen tijdens trainingen & wedstrijden en deelden de resultaten met jullie, onze lezers. De review kun je hier vinden. Inmiddels heeft adidas ook alweer de veterloze ACE 17+ geïntroduceerd.

adidas ace 16+ purecontrol

Verwisselbare onderdelen

Dit kenden we in mindere maten al met schroefnoppen die je kunt vervangen, maar dit jaar introduceerde adidas de Glitch. In plaats van dat je één voetbalschoen koopt, maakt adidas het mogelijk om een losse upper (buitenkant schoen) te bestellen en daar zelf een chassis (binnenkant schoen) bij te kiezen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je elke wedstrijd een andere ‘stijl’ kunt kiezen, maar nog belangrijker: als de upper beschadigd raakt kun je die vervangen door een nieuwe. Je hoeft dus niet direct een nieuw paar voetbalschoenen te kopen. Meer informatie over de adidas Glitch en de verkrijgbaarheid is hier te vinden.

adidas-glitch-0

Uitglijden is verleden tijd

Nike kwam dit jaar met misschien wel de meest praktische innovatie: de Anti-Clog zool. Een zoolplaat die ontwikkeld is om uitglijders te voorkomen. Hoe dan? De Anti-Clog Traction zolen zijn gemaakt van aangepast polymeer dat buigzamer wordt wanneer het wordt blootgesteld aan water. Modder, zand en gras wordt door de buigingen, als het ware, uit de zool geschud. Je schoenen blijven daardoor lichter, maar het grootste voordeel zit ‘m in het feit dat je minder vaak zult uitglijden. Meer info over Nike’s Anti-Clog voetbalschoenen en het oordeel van PSG spelers vind je hier. Het nieuwe Nike ‘Dark Lighting’ pack is ook uitgerust met deze revolutionaire zool.

nike magista anti-clog

Drie zeer invloedrijke innovaties die de markt nog lang zullen beïnvloeden. We zijn benieuwd of 2017 ook zo’n belangrijk jaar gaat worden voor voetbalschoenen. Als dat zo is lees je dat natuurlijk hier.

Leestip: 7 dingen waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe voetbalschoenen