Dit zijn de vier ingrediënten van een horrortackle

Je ziet ze helaas met enige regelmaat in het voetbal: horrortackles. Doldwaze acties die zware gevolgen kunnen hebben voor het slachtoffer van zo’n doodschop. Een schande voor het voetbal. Ook zagen we er weer een paar, alleen al in Nederland. Maar wat is het verschil tussen een harde overtreding en een horrortackle? Wij hebben de 4 ingrediënten van een horrortackle op een rijtje gezet.

Bakken frustratie

Een horrortackle kun je bij sommige spelers gewoon zien aankomen. Je ziet de frustratie per minuut toenemen totdat er een bepaalde piek wordt bereikt. Dan komt vaak die extreem lompe (vliegende) tackle. Neem als voorbeeld de overtreding van Aguëro op David Luiz uit 2016. Aguëro heeft die wedstrijd kansen gemist en zag dat Chelsea wel efficiënt met de kansen omging. Dit resulteerde in een belangrijke winst voor Chelsea in de race om het kampioenschap en dat kon de Argentijn moeilijk verkroppen. Uit pure frustratie schopte hij Luiz in de laatste minuut bijna doormidden.

Gestrekte benen

Met gestrekte benen inkomen kan levensgevaarlijk zijn. Het is vaak een laatste redmiddel voor verdedigers om voor een bal te gaan, die eigenlijk al niet meer te halen is, en daardoor is de kans groot dat je vol de benen van de tegenstander schept. Het gevolg: een grote kans op zware blessures.

Noppen vooruit

De noppen van voetbalschoenen zijn bedoeld om voor grip te zorgen, maar ze vormen tegelijkertijd een gevaarlijk wapen. Ze kunnen een been openhalen, maar ook voor veel zwaarder letsel als gebroken benen zorgen. Vaak gaan de noppen vooruit gepaard met de bovenstaande gestrekte benen. Een carrière-beëindigende combinatie. Gebruik je verstand en gebruik je noppen alleen waarvoor ze bedoeld zijn.

Geen intentie om de bal te spelen

De echte viezerikken gaan niet eens voor de bal, maar vinden het schijnbaar leuk om een tegenstander te blesseren. Nu willen we niet zeggen dat elke overtreding waarbij er geen intentie was om de bal te spelen een horrortackle is, maar denk aan voorbeelden waarbij iemand vol over de bal maait om zijn noppen in de enkel van de tegenstander te zetten. Misselijkmakend.

Bovenstaande dingen zijn dus niet goed te praten, maar af en toe is het best prima om iemand een schop te geven. Dit zijn 5 momenten waarop zo’n schop toegestaan wordt.