De 5 belangrijkste eigenschappen van een aanvallende middenvelder volgens Payet

Dimitri Payet maakte dit jaar naam voor zichzelf bij West Ham United en het Franse nationale team. Met zijn prachtige acties, snelheid en schitterende trap tilde hij zowel West Ham als Frankrijk tot een hoger niveau. Iets wat uiteraard niet ongemerkt bleef bij voetbalfans wereldwijd en iedereen kent zijn naam inmiddels. Zijn relatief recente ontwikkelingen tot absolute topspeler zijn echter niet aan komen waaien. Die lange weg begon al op jonge leeftijd en hij heeft hard moeten werken om de speler te worden die hij vandaag is. In gesprek met Nike geeft hij aan wat de belangrijkste eigenschappen zijn die een aanvallende middenvelder tegenwoordig nodig heeft.

Kracht

Een aanvallende middenvelder kan niet alles op techniek doen. Als je duels wilt winnen en verdedigers op de eerste meters weg wilt blazen heb je veel kracht nodig. Niet alleen in de benen, maar ook in je core. Daarvoor is de nodige krachttraining nodig. Een voorbeeld daarvan vind je hier.

sw16096_nike_vice_payet_fb0277_pr_original

Behendigheid

Je tegenstander vernietigen is alleen mogelijk als je bewegingen maakt die de verdediger niet kan volgen. Snelle voeten, wendbaarheid en acceleratie zijn hierin erg belangrijk. Door kort en snel van richting te veranderen stuur je de backs volledig het bos in. Ook op maximale snelheid moet je deze kwaliteiten hebben, zeker als je ooit op hoog niveau wilt presteren.

Controle

Snel denken en van te voren de oplossing al weten is alleen mogelijk als je balcontrole perfect is. Als je moeite hebt de bal te controleren is het al te laat en zal de verdediger er bovenop zitten. Die controle zorgt er ook voor dat jij kansen creëert voor anderen.

sw16096_nike_vice_payet_fb0384_pr_original

Nauwkeurigheid

De vrije trap is misschien wel dé specialiteit van Payet, maar niet iedere aanvaller hoeft een vrije trappen specialist te zijn. Een goede pass, voorzet en schot is echter wel noodzakelijk om rendement te hebben voor je team. Als aanvallende middenvelder wordt je toch afgerekend op je assists en goals. Komen die er niet? Dan is een bankplek nooit ver weg.

Snelheid

Snelheid in denken, anticiperen en sprinten is essentieel voor een AM. Het is een belangrijk wapen in jouw strijd met je tegenstander. Payet werd gevraagd of hij gemotiveerd was om sneller te worden gedurende zijn carrière. Hij beantwoordde die vraag perfect. “Het is geen motivatie als je op mijn positie speelt, maar een verplichting. Om het verschil te maken moet je sneller zijn dan de verdedigers. Alles moet beter en sneller, zeker als het niveau waarop je speelt groeit.” De schoenen die Dimitri Payet draagt, de Nike Mercurial Superfly, dragen hieraan bij. Ze zijn superlicht en gemaakt voor explosieve sprints en draaibewegingen. Mocht jij ook zo’n paar Nike Mercurial willen, dan kun je die hier kopen.

Leestip: Deze 5 tips gaan jou leren trappen als Dimitri Payet