Aan deze 4 signalen herken je dat je uitgedroogd bent

Je kent het waarschijnlijk wel, tijdens het sporten zit je er helemaal doorheen en je begint je een beetje duizelig te voelen. Je kan je moeilijk concentreren en naar verloop van tijd begin je zelfs sterretjes te zien. Dan kun je natuurlijk denken dat het door die vermoeidheid komt, maar het heeft vooral te maken met het feit dat je uitgedroogd raakt.

Zeker met deze temperaturen is het belangrijk dat je jezelf goed in de gaten houdt. Gemiddelde of ernstige uitdroging van lange duur kan namelijk schade toebrengen aan je gezondheid, in het bijzonder aan de nieren. Voorkom dat en denk aan deze signalen.

Versnelde hartslag

Als je een grote inspanning levert gaat je hart sneller kloppen. Daar is op zich niets mis mee, maar als je opmerkt dat de hartslag 15 tot 20 slagen hoger ligt dan normaal kan het een teken zijn dat je hart zo tekeer gaat om het verminderde bloedvolume (uitdroging) te compenseren.

Duizeligheid

Je zit in de kleedkamer te wachten tot je het veld op mag en eindelijk is het zover. Iedereen schreeuwt elkaar wat moed in, maar jij hebt het even zwaar als je opstaat. Dat duizelige gevoel, genaamd orthostatische hypotensie, is het resultaat van een lage bloeddruk waardoor het bloed niet snel naar je hersenen kan stromen. Ook dit heeft er mee te maken dat je uitgedroogd bent. Drink dus nog even wat voordat je de wei in gaat.

via GIPHY

Slappe huid

Als je er direct achter wilt komen of je meer vocht nodig hebt knijp je een paar seconden in de huid aan de bovenkant van je hand. Als deze niet direct ‘terugspringt’ weet je dat je een tikkeltje uitgedroogd bent. Het duurt dan namelijk even voor je huid weer glad is.

Stinkende urine

Stinkende pis terwijl je helemaal geen asperges hebt gegeten of zo. Hoe kan dat? Die sterke geur kan dan wijzen op uitdroging. Gelukkig kun je in ieder geval nog wel plassen, want in het geval van ernstige uitdroging lukt dat nauwelijks. Even wat water drinken dus!

Bron: Men's Health