De onmiskenbare relatie tussen Stone Island en voetbalhooligans

Je hebt vast wel eens ooit wat video’s gezien van hooligans op weg naar een wedstrijd of tijdens een vechtpartij. Wat valt er dan vaak op behalve de agressieve houding van deze fans? De vele kompassen die je op de kleding ziet. De kompas op de mouw is het logo van Stone Island. Het is zonder enige twijfel een van de populairste merken onder voetbalhooligans, maar tegelijkertijd is het ook een heel duur merk. De vraag die rest is: hoe is Stone Island het meest populaire merk geworden onder voetbalhooligans?

Stone Island & voetbalhooligans

Het begon allemaal in de jaren ’80 toen Britse voetbalfans hun teams in designer-kleding begonnen te volgen naar Europese wedstrijden, met Stone Island, CP Company, L’alpina en Lacoste als favorieten. Deze die hard voetbalfans vormden zo hun eigen subcultuur genaamd ‘terrace casuals’. In plaats van het dragen van de clubkleuren, zoals zoveel generaties voor hun deden, kozen ze voor deze dure kleding. Zo probeerden ze aan de aandacht van politie te ontsnappen en konden ze makkelijker rivaliserende firms infiltreren.

stoneisland2

football-casual-fashion-01

Sindsdien is het imago van Stone Island onlosmakelijk verbonden met voetbal hooliganisme. Iets wat door bijvoorbeeld de film Green Street Hooligans alleen maar versterkt is. Je zult de kompas dus overal in Europa tegenkomen als je naar een voetbalwedstrijd gaat. Ook Burberry en Fred Perry zul je dan ongetwijfeld tegenkomen.

Leestip: De 10 herkenbare types die elke wedstrijd langs de zijlijn staan