4 eigenschappen van de perfecte spits volgens Ruud van Nistelrooy

We hadden tijdens het Nike Most Wanted evenement al het genoegen om met Danny Blind te praten, maar ook met één van de beste Nederlandse, en misschien wel Europese, spitsen ooit. Ruud van Nistelrooy weet als geen ander wat een spits nodig heeft om het te maken in de top en probeert die kennis nu over te brengen op de jonge spitsen van PSV. In een exclusief interview vertelt hij ons hoe de perfecte spits eruit ziet en waarop je moet trainen om een topspits te worden.

Hoe zou je de perfecte spits omschrijven?

  • Balvast & sterk. Als de verdediging onder druk staat kan hij worden aangespeeld door de laatste linie, zowel met hoge ballen als ballen over de grond.
  • Hij kan ver van de goal spelen en heeft veel diepgang. Hij is dus ook snel, kan loopacties maken en ziet de ruimtes waarin hij moet lopen.
  • Hij moet ook het neusje voor de goal hebben en altijd op de juiste plek staat. Net bij die rebound staan, toch voor die bal gaan die de verdediger net mist en uit voorzetten kunnen scoren
  • Kan met druk omgaan. Als je niet kan omgaan met druk, tegenslag en angst, dan is het hoogste niveau niet voor jou weggelegd. Of het te leren is weet ik niet, maar het is vooral belangrijk dat je er zelf bewust van bent en dat het oké is. Dan ben je al lekker op weg. Stoer blijven doen en jezelf wijs maken dat je geen angst, druk of spanning voelt daar hoef je bij mij niet mee aan te komen. Dat heb ik namelijk ook altijd gevoeld.

Het is dus eigenlijk een combinatie van verschillende typen spitsen bij elkaar wat de perfecte spits maakt. Iemand die over de grond en door de lucht aanspeelbaar is, uit voorzetten kan scoren, maar ook een eigen actie heeft. Dan ben je uniek.

Nike Most Wanted

Je werkt tijdens spitsentrainingen van PSV met jongens van onder 17 tot onder 23, wat dus goed te vergelijken is met de jongens die hier bij Nike Most Wanted zijn. Aan welken eigenschappen werk je dan het meeste en wat zijn de belangrijkste aspecten die op deze leeftijd nog gefinetuned moeten worden?

Ik heb een aantal hoofdmomenten in mijn trainingen met de aanvallers.

1. Positie kiezen: Volgens mij is positie inname één van de belangrijkste dingen in het voetbal. Wanneer sta je waar en waarom ten opzichte van je collega? Die collega kan wat anders dan de andere collega, dus moet je hier staan of juist daar? Moet je dan daar vrij komen of juist daar? Dat besef van wat er om je heen gebeurt is belangrijk.

2. Techniek: Als je de bal ontvangt moet je er wel wat mee kunnen. Dat gaat dan om aannames trainen in combinatie met het overzicht. Moet ik ‘m daar mee aannemen of juist daar naartoe?

3. Traptechniek: Dit is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met doelpunten maken, datgene waar de spits voor leeft. Koppen is ook belangrijk, maar de trap bepaalt wel of je een hele goede spits (of aanvaller) wordt of niet.

Lees ook: De interessante visie van Danny Blind over het opleiden van jeugdspelers