Derde helft problemen: waarom je het nooit bij één biertje kunt houden

Iedereen herkent het volgende wel: de wedstrijd is afgelopen en de derde helft gaat zo meteen beginnen. Je zegt stellig dat je het vandaag bij één biertje gaat houden, want óf je bent nog herstellende van de voorgaande dag óf je hebt morgen een belangrijke dag. Vol goede moed begin je aan dat eerste en enige pilsje om vervolgens op tijd naar huis te gaan, maar wat denk je? Tien biertjes later ben je nog steeds niet naar huis gegaan. Hoe kan het toch elke keer zover komen?

Endorfine is het antwoord

We zeggen het al: endorfine. Dit hormoon wordt aangemaakt bij onder andere een orgasme, pittig eten of pijn, maar ook door alcohol. Endorfine geeft je een gelukkig gevoel en zodra dat gelukt is geeft endorfine het stokje door aan dopamine. Dit is dan weer het hormoon dat ons beloningssysteem lekker maakt. Eigenlijk word je dus beloond voor die biertjes die je toch bent gaan drinken. Je wordt dus steeds blijer des te meer je drinkt.

De hersenen helpen niet mee

De endorfine is niet het enige wat je in de verleiding brengt, ook de hersenen helpen niet mee. In de hersenen hebben we het D1 neuron en het D2 neuron. Het D1 neuron raadt ons aan om nog een extra pilsje te pakken en het D2 neuron adviseert juist om voor een colaatje of water te gaan. Als je veel alcohol drinkt dan wordt het D2 neuron uitgeschakeld en heeft het D1 neuron vrij spel.

Eigenlijk kun je er dus helemaal niets aan doen dat je toch bezwijkt onder de alcohol. Je kunt gewoon je lichaam de schuld geven. Een prima excuus als je vriendin weer eens klaagt dat je toch weer redelijk dronken thuis komt.

Er zijn nog meer interessante onderzoeken geweest naar alcoholverbruik en uit dit onderzoek blijkt dat slimme mensen juist meer alcohol drinken.

Bron: Esquire