Deze menselijke diepvries helpt Ronaldo en Bale herstellen

Cryotherapie. De kans dat je er al eens van gehoord hebt is niet al te groot, maar grote voetbalsterren als Ronaldo, Ribery en Bale gebruiken deze therapie om hun spieren sneller te laten herstellen. In de praktijk werkt het als volgt: een persoon stapt in een cabine ter grootte van een diepvries en doet een deur achter zich dicht die zijn of haar lichaam omsluit. Op dat moment wordt het lichaam door middel van ijskoude dampen voor maximaal 3 minuten blootgesteld aan temperaturen die kunnen zakken tot – 200 graden Celsius!

cryotherapie

Maar wat gebeurt er in die drie minuten? Het lichaam wordt volgens verschillende expert als het ware gereset. Lichaamscellen krijgen een impuls die te vergelijken is met impulsen die ze krijgen als een mens in levensgevaar is. Spieren herstellen daardoor sneller, worden minder gevoelig voor ontstekingen en het versterkt je immunsysteem. Niet alle medici zijn overtuigd van deze therapie, maar Ronaldo en Bale lijken dat zeker. Voorheen bezocht hij tweemaal per week een cryosauna, totdat  hij er zelf eentje in zijn huis liet bouwen. Goedkoop zijn ze niet. De aanschafwaarde van een cryo-apparaat varieert tussen de €30.000 en €45.000.

In Nederland zijn cryosauna’s steeds populairder aan het worden. Een sessie van 3 minuten kost je wel al snel €50. Een goedkoper alternatief bestaat overigens ook. Een plons in een ijskoude vijver. Andere manieren om je lichaam te trainen als Ronaldo zijn er natuurlijk ook. Lees hier hoe jij de sprint- en sprongkracht van CR7 krijgt!