Dit is het geheim van Zlatan’s acrobatische lichaam

Dit weekend was het eindelijk weer eens Zlatan-tijd. Na een lange periode van droogte, scoorde hij tegen Swansea twee doelpunten en de opluchting was duidelijk groot bij de Zweed. Zijn eerste goal vierde hij met een indrukwekkende karate-trap, waarmee hij nog maar eens duidelijk maakte tot wat voor acrobatische fratsen deze man in staat is. Dat heeft hij natuurlijk al talloze malen laten zien via spectaculaire volleys, ongelofelijke omhalen en high-kicks in de nekken van teamgenoten. Maar wat is het grote geheim achter dit acrobatische lichaam?

Taekwondo

Zlatan groeide op in Malmö en daar behaalde hij op 17-jarige leeftijd de zwarte band in taekwondo. Misschien niks nieuws voor je, maar waarom is dit in combinatie met voetbal zo’n gouden combinatie? Ten eerste is taekwondo een goede manier om aan je fitheid, zelfverzekerdheid, stressbestendigheid en mentale discipline te werken. Ten tweede legt deze vechtsport de nadruk vooral op het trappen en degene die de sport beoefenen worden getraind om de trappen tegen het hoofd of bovenlichaam te leveren.

Het controleren van je lichaam bij zo’n hoge trappen is zeer belangrijk en erg nuttig voor volleys en omhalen. Om op effectieve wijze een axe kick, side kick of roundhouse kick uit te voeren is een hoge mate van flexibliteit en behendigheid nodig. Van beide heeft Zlatan een overvloed en dat is behoorlijk opmerkelijk voor zo’n groot lichaam.

Door de geleerde taekwondo technieken heeft hij wereldgoals zoals die omhaal tegen Engeland en volleys met de hak kunnen maken. Natuurlijk komt er ook nog een bult krachttraining en talent bij kijken, want zo’n trap op de juiste manier uit kunnen voeren én de bal goed raken is niet voor iedereen weggelegd. Toch vormt de vechtsport de basis voor veel van Zlatan’s goals. En zijn manier van juichen. En de manier van teamgenoten in de nek trappen.

It (taekwondo) is a sport that requires control and is also a great way of releasing aggression.

Als je net als Zlatan wilt worden is het misschien verstandig om ook eens een lesje taekwondo te nemen bij je lokale sportschool. Misschien ben jij dan ook in staat om goals zoals hieronder te maken.

Leestip: Waarom gebruikt Zlatan een masker tijdens zijn trainingen?