Dit is de stad waar bijna alle voetballen ter wereld gemaakt worden

Als je in de laatste tien jaar wel eens een potje voetbal gespeeld hebt is de kans gigantisch dat je tegen een bal aan schopte die geproduceerd werd in dezelfde stad. Of dat nou in de Premier League is of op jullie plaatselijke trapveldje, ongeveer de helft van alle voetballen op deze planeet worden in één stad gemaakt. Enig idee? Fout. Het is namelijk Sialkot, een stad in de Punjab regio van Pakistan. Een stad waar ongeveer 1,6 miljoen mensen wonen, waarvan er 40.000 in de voetbalindustrie werken. Samen produceren ze 40 tot 65 miljoen ballen per jaar.

Waarom in Sialkot, Pakistan?

De eerste bal die geproduceerd werd in deze stad was in 1889, toen het Britse leger de Pakistanen vroeg of ze een voetbal voor hun konden maken. Dat verzoek kwam voort uit ongeduldigheid, want ze waren het moe om elke keer op de schepen te wachten die dan voetballen mee zouden nemen. De grootste sprong in populariteit werd echter gemaakt in de jaren ’80 na de politieke stabilisatie in de regio en vanaf het moment dat SAGA Sports de Sialkot sport industrie opende voor buitenlandse klanten. Het eerste grote product wat hieruit voortkwam was de ‘Tango Ball’ die tijdens het WK in 1982 gebruikt werd.

Deze doorbraak zorgde ervoor dat meer ondernemers met de globale industrie mee konden doen. Van daaruit werden de ballen die in Sialkot gemaakt werden gezien als de kwaliteitsbenchmark. De fabrikanten in Sialkot werden overspoeld met aanvragen en exporteerden sindsdien 40 tot 65 miljoen ballen per jaar, over de hele wereld. Het geheim achter dit succes? De lage arbeidskosten ten opzichte van de rest van de wereld natuurlijk. Een officiële adidas wedstrijdbal wordt tegenwoordig voor zo’n 100 tot 150 euro verkocht, terwijl het gemiddelde salaris van een arbeider die de ballen dichtnaait iets meer dan €1000 per jaar is (wat het dubbele is van het gemiddelde salaris in Pakistan).

Concurrentie

Sialkot’s specialisatie in handgemaakte ballen was het beste wat de stad te bieden had, maar in de laatste jaren verkeren ze in een soort van crisis. Op het hoogtepunt produceerden ze zo’n 70% van alle voetballen in de wereld, maar Chinese fabrikanten hebben daar inmiddels een flink deel van afgepakt. Voornamelijk doordat de Chinezen investeren in high tech processen om de ballen op grote schaal en goedkoop te maken.

De officiële WK 2018 wedstrijdballen zullen trouwens wel gewoon in Sialkot gemaakt worden. Heb je die nog niet gezien? Je kunt ‘m hier checken.

Bron: NSS Mag