Dit worstenbroodje is speciaal gemaakt voor na het sporten

Het Brabantse worstenbroodje is behalve ‘waardevol en uniek immaterieel erfgoed’ van Unesco ook vaste prik op de menukaart van elke voetbalkantine. Helaas is het niet de meest gezonde keuze, maar daar komt verandering in. Onderzoekers van Sportcentrum Papendal hebben namelijk een bijzonder worstenbroodje, genaamd het sportenbroodje, ontwikkeld dat perfect is voor na het sporten. Ook na je sportschoolbezoek is het dus ideaal en veel lekkerder dan altijd maar weer zo’n shake of kwark.

Post workout worstenbroodje

Het heeft maanden geduurd voordat het ze eindelijk gelukt was om een geschikt worstenbroodje te maken waar je als sportman verantwoord kunt genieten. Voedingsonderzoeker Jeroen Wouters zegt dat ‘ie vol zit met gezonde eiwitten en koolhydraten, wat dus perfect is na een training. “Topsporters nuttigen na een intensieve trainingssessie vaak een eiwitshake of een kwarkje. Om te herstellen van een training hebben de spieren gemiddeld zo’n 20 gram eiwitten nodig. Een shake is daarvoor ideaal, maar die gaan na verloop van tijd vervelen. Dit worstenbroodje zorgt voor variatie in het aanbod.”

Het Sportenbroodje

Maar wat is er dan veranderd aan het traditionele worstenbroodje? In plaats van gehakt is er voor mager kippenvlees gekozen en het broodje zelf is van tarwebrood in plaats van bladerdeeg gemaakt. Die keuzes zorgen voor meer eiwitten en het tarwebrood zit vol gevarieerde koolhydraten. Allemaal aan het worstenbroodje dus na de wedstrijd.

Het post workout worstenbroodje zal binnenkort bij sportkantines en amateurvoetbalclubs in heel Nederland verkrijgbaar zijn. Geen fan van worstenbroodjes? Dan zijn dit de 8 beste dingen om te eten na de wedstrijd of training.

Bron: Men's Health