Korte docu laat schokkende omstandigheden van gastarbeiders in Qatar zien

Op 2 december 2010 maakte de FIFA bekend waar de WK’s van 2018 en 2022 gespeeld zouden worden en met name de keuze voor het WK van 2022 was een zeer bedenkelijke. Qatar won het van Australië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De keuze kwam direct op veel kritiek te staan en uiteraard werd er meteen aan corruptie gedacht.

Blatter erkende in 2014, destijds was hij voorzitter van de FIFA, al dat het een foute keuze was en later bleek ook daadwerkelijk dat er corruptie in het spel was. Platini werd afgelopen week nog gearresteerd op verdenking van of als getuige van die corruptie. Er zijn dus smerige spelletjes gespeeld, maar die komen niet in de buurt van de smerige condities waarin de gastarbeiders werken die in de ondraaglijke hitte van Qatar stadions moeten bouwen.

Mini docu over de gastarbeiders in Qatar

Vanwege de hitte is het WK van 2022 al verzet naar de winter (één van de vele redenen waarom Qatar een belachelijke keuze is), maar de gastarbeiders moeten ‘gewoon’ het hele jaar door werken. Ook bij 50 graden dus. Dan mag je hopen dat je daar een beetje fatsoenlijk voor betaald krijgt en een fijne plek hebt om na het werk uit te rusten, maar dat is zeker niet het geval.

Benjamin Best, een onderzoeker/verslaggever voor het Duitse WDR, ging undercover en volgde een aantal gastarbeiders uit Nepal en dat zorgt voor schokkende beelden en bizarre info over hoe de arbeiders behandeld worden. Zelfs nadat er al heel veel kritiek is geweest en de overheden beterschap beloofden.

Dat laatste fragment met Infantino maakt het ook extra tenenkrommend, waar hij doet alsof het WK nu al een succes is. Het toont nog maar eens aan wat voor een organisatie de FIFA is.