Dragen professionele voetballers dezelfde schoenen als amateurs?

Voor sommige amateurvoetballers is het de grootste reden om bepaalde voetbalschoenen te kopen: jouw favoriete speler draagt ze, dus jij moet ze ook hebben. Ronaldo fanboys lopen massaal op de Nike Mercurial Superfly en de Messi-fans gaan massaal de Nemeziz voetbalschoenen van adidas kopen. Om er echt precies bij te lopen als jouw idool moet je meestal ook nog eens voor de duurste versie gaan, maar heb je dan wel echt dezelfde schoenen als de sterren van het wereldvoetbal?

Voetbalschoenen profvoetballers

Als je jouw voetbalschoenen gaat vergelijken met die van grote sterren zoals Ronaldo, Messi, Pogba of Neymar, dan kunnen we zeggen dat je niet op precies dezelfde voetbalschoenen speelt. Ze hebben wel hetzelfde uiterlijk, maar de elite-spelers krijgen van Nike, adidas of welk merk dan ook speciale voetbalschoenen die helemaal zijn aangepast naar de persoonlijke wensen en de voet van de desbetreffende speler. Ronaldo heeft bijvoorbeeld lange tijd met een lager sokje gevoetbald dan de normale Superfly, maar verder is het vrijwel precies dezelfde Superfly als de retail-versies.

Waar de grens precies getrokken wordt door de schoenenmerken weten we niet zeker, maar wij verwachten niet dat veel Eredivisie-spelers aangepaste schoenen krijgen. Als je jouw kicksen dus vergelijkt met deze spelers, dan draag je waarschijnlijk wel dezelfde als de pro’s.

Montebelluna

Dit is de bijna heilige plek voor ’s werelds beste voetballers. Het is een klein plaatsje in Italië, zo’n 60 kilometer ten zuid-oosten van Venetië en daar zijn ze gespecialiseerd in de kunst van het maken van schoenen. Nike heeft daar een bijzondere fabriek waar Nike’s grootste sterren hun aangepaste schoenen laten maken. Het is toevallig ook de plek waar de Nike Tech Craft collectie voor het eerst is ontwikkeld. Door onderstaande video van de eerste Tech Craft collectie krijg je een kijkje in deze bijzondere fabriek.

Conclusie

We kunnen concluderen dat je in principe wel op dezelfde schoenen speelt als de grootste spelers ter wereld, maar dat zij versies hebben die zijn aangepast naar hun persoonlijke wensen en vorm van de voet. Dit doen de merken echter niet voor alle pro’s, dus als je ze vergelijkt met pro’s uit bijvoorbeeld de Eredivisie dan heb je waarschijnlijk wel precies dezelfde.

Leestip: De schoenen van Totti moesten 25 jaar lang aan twee eisen voldoen

Foto: SoccerBible