Gaan dure voetbalschoenen langer mee dan goedkope voetbalschoenen?

Voetbalschoenen zijn duur geworden. Heel duur. Vooral wanneer je het liefst op de topmodellen van merken als Nike en adidas speelt. Dan ben je al snel zo’n €300 lichter. Deze extreem hoge prijzen hebben onder andere te maken met de innovaties die tegenwoordig in de voetbalschoenen zitten. Want of het nou een veterloze schoen is, er een sokje aan vast zit of er zit een zool onder waar geen modder onder blijft hangen: het is allemaal mogelijk.

Maar hoe zit het dan met de duurzaamheid? Gaan deze duurdere varianten ook langer mee of heeft de prijs van schoenen daar helemaal niets mee te maken?

Wat bepaalt de prijs?

De prijs van voetbalschoenen wordt bepaalt op basis van de technologieën die erin verwerkt zijn, de ontwikkelingskosten die hiermee gepaard gaan en natuurlijk heb je nog een deel marketing die in de prijs wordt meegeteld. Je kunt je voorstellen dat het ontwikkelen van een veterloze voetbalschoen (adidas ACE/Predator 18) duurder is dan de goedkopere ‘eenvoudige’ varianten.

Het ontwikkelingsproces van deze topmodellen duurt erg lang (meestal jaren) en hier wordt aan gewerkt door hoog opgeleid personeel dat duur is en naarmate de tijd verstrijkt lopen die kosten dus op. De torenhoge marketingkosten van bedrijven als Nike en adidas tellen ook mee in de prijs voor de voetbalschoenen.

Daarnaast is het materiaal en de bijbehorende technologieën die gebruikt worden bij de nieuwste en beste voetbalschoenen duurder. De hogere kwaliteit komt vaak ten goede van het comfort, balgevoel of grip, maar niet per se aan de duurzaamheid. Ook omdat de merken hun schoenen zo licht mogelijk willen houden en daardoor vaak dun materiaal gebruiken. Deze merken garanderen dus ook niet dat dure voetbalschoenen langer meegaan dan goedkopere en ze hanteren daarom dezelfde garantieperiode bij al hun voetbalschoenen.

Conclusie

Dure voetbalschoenen gaan niet per se langer mee dan goedkope varianten. De hogere kwaliteit van materialen en nieuwe technologieën kunnen wel kleine verschillen maken op het gebied van comfort, balgevoel en grip, maar als jij denkt dat een paar voetbalschoenen jou geen betere voetballer gaan maken, dan kun je net zo goed voor de goedkopere varianten gaan. Dat bespaart je een heleboel geld in je carrière.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je voetbalschoenen veel sneller kapot gaan dan je zou mogen verwachten en dan is het goed om te weten wat er wel of niet onder de garantie valt op die kicksen. Wij hebben daar onderzoek naar gedaan en de resultaten vind je hier.

Foto: SoccerBible