Wat zijn de duurste en voordeligste elftallen om te volgen naar Rusland?

Komende zomer staat natuurlijk helemaal in het teken van het WK voetbal, maar helaas zijn wij er als Nederland niet bij. Door het vorige EK hebben we inmiddels ervaring hoe het voelt om geen land te supporten tijdens zo’n groot toernooi, dus deze keer gaan we op zoek naar een alternatief voor ons falend Nederlands Efltal. Zeker als je dat team ook nog eens naar Rusland wilt volgen kun je beter snel beginnen met het plannen van de reis, want accommodatieprijzen stijgen. HomeToGo onderzocht wat momenteel de duurste en voordeligste voetbalelftallen zijn om te volgen en creëerde een WK Voetbalfan-Prijsindex.

Voor de prijsindex werd er gekeken naar zes verschillende kosten voor fans: de wedstrijdkaartjes, lokale kosten van bier, dagelijkse maaltijden, internationale en binnenlandse vluchten en de accommodatiekosten. Deze kosten verschillen op basis van de verschillende speelsteden en speelschema’s van iedere nationale ploeg.

Voornaamste uitkomsten:

  • Meereizende fans uit Colombia zullen het meeste besteden met in totaal €3,869 aan accommodatiekosten, vliegtickets, wedstrijdkaarten, maaltijden en bier.
  • De fans uit gastland Rusland zijn het voordeligst uit en moeten rekenen op zo’n €1,049 aan kosten.
  • De duurste speelsteden om in te overnachten zijn: Saransk – €281, Nizhny Novgorod – €198 en Moskou voor gemiddeld €171 per nacht per nacht omtrent de speeldata.
  • De voordeligste speelsteden om in te overnachten zijn: Samara – €31, Sotsji en Rostov aan de Don waar een overnachting momenteel gemiddeld €55 per persoon per nacht kost.
  • Het duurste biertje wordt gedronken in Sint Petersburg, daar kost een lokaal gebrouwen ‘Baltika’ gemiddeld zo’n €1,73. Het goedkoopste bier is te vinden in Jekaterinburg voor gemiddeld slechts €0,84 per 500ml.

De (financiële) winnaars en verliezers voorafgaand aan het WK

Fans uit Colombia, Panama en Peru zullen het diepst in de buidel moeten tasten om tijdens de groepsfase van het WK de nationale ploeg te volgen. In totaal moeten de Colombiaanse fans nu al rekenen op zo’n €3,869 aan kosten om de groepsfase van het WK bij te wonen. Supporters uit Panama komen uit op zo’n €3,228 en fans uit Peru op €2,987 voor het bijwonen van drie wedstrijden en een verblijf van twaalf dagen. De supporters uit Midden-en Zuid-Amerika zijn allereerst al veel geld kwijt aan de lange internationale vluchten naar Rusland. Momenteel kosten vliegtickets vanuit deze landen richting de eerste Russische speelsteden namelijk gemiddeld al minstens €1,000 per vliegticket.

Verder treffen de supporters uit Colombia, Panama en Peru het ook niet op het gebied van de speelsteden binnen het speelschema. Ze spelen allemaal een wedstrijd in Saransk wat bij uitstek de duurste stad zal zijn op het gebied van accommodatiekosten. De beperkte hoeveelheid beschikbare hotels, appartementen en vakantieaccommodaties in Saransk rondom de desbetreffende speeldata heeft de gemiddelde prijs per nacht al enorm opgedreven. Een verblijf in Saransk kost, zes maanden voorafgaand aan het WK, al gemiddeld zo’n €281 per persoon per nacht.

De Russische fans zijn met €1050 aan totale kosten het voordeligst uit. Niet alleen hoeven zij logischerwijze geen internationale vlucht te boeken, ook qua binnenlandse vluchten zijn zij het voordeligst uit. Daarnaast betalen Russische fans vele malen minder voor de wedstrijdkaarten gedurende de groepsfase en de rest van het toernooi. Zo kost een wedstrijdkaartje voor Russische fans omgerekend slechts zo’n €18,50. Internationale fans betalen daarentegen minstens zo’n €90 voor de goedkoopste kaarten uit de derde categorie.

Van de gekwalificeerde ploegen zijn de fans uit Servië, Duitsland en Iran het voordeligst uit. Het bijwonen van de groepsfase van het WK kost hen zo’n €1,900 per persoon. Dit is minder dan de helft van wat de Colombiaanse fans betalen. Het verschil zit hem hierbij met name in de relatief lage prijzen voor internationale vluchten richting de eerste speelstad. De meereizende fans uit Iran zouden bijvoorbeeld momenteel voor de vlucht naar de eerste speelstad, Sint-Petersburg, slechts €140 kwijt zijn. Daarnaast spelen deze landen ook in steden waar de gemiddelde accommodatie prijzen nog relatief laag liggen.

Duurste Russische speelsteden

De prijzigste speelsteden om te overnachten zijn Saransk, Nizhny Novgorod en Moskou. Van deze steden is Saransk momenteel de duurste stad wegens een zeer beperkte hoeveelheid aan beschikbare accommodaties. De gemiddelde prijs, 6 maanden voorafgaand aan het WK voetbal, is inmiddels al opgelopen naar € 281 per persoon per nacht. De op één na duurste stad is Nizhny Novgorod met een gemiddelde prijs van € 198 per nacht. In Moskou, waar de meeste fans zullen verblijven en de meeste wedstrijden worden gespeeld, ligt de prijs nu al rond de €172 per persoon per nacht.

Op het gebied van maaltijden en bier zijn Moskou en Sint Petersburg de duurste Russische gaststeden. Zo betaal je hier voor een avondmaaltijd, zoals een bord pelmeni, tussen de €7 en €8 in een lokaal restaurant. Ook de bierprijzen liggen in deze steden relatief hoger. Een lokaal gebrouwen Baltika van 500ml kost in Sint Petersburg gemiddeld zo’n €1,73 en in Moscow €1,30.

Voordeligste Russische speelsteden

Voetbalfans die gedeeltelijk in Samara, Sotsji en Rostov aan de Don verblijven zijn relatief voordelig uit. Zo is Samara momenteel de voordeligste stad om gedurende het WK in te overnachten. Een overnachting hier kost nu ongeveer € 31 per persoon. De tweede en derde meest voordelige steden zijn Rostov aan de Don en Sotsji, elk momenteel gemiddeld voor € 55 per persoon per nacht.

Niet geheel onbelangrijk voor de gemiddelde voetbalfan: De goedkoopste biertjes worden gedronken in Jekaterinburg, Kazan en Samara. Hier betaal je nog geen €1 voor een lokaal gebrouwen biertje van 500ml. Verder is uit eten gaan in Saransk het voordeligst. Een avondmaaltijd in een eenvoudig restaurant kost hier gemiddeld slechts €3,17

Mocht je dus nog twijfelen welk team je gaat supporten in Rusland, op basis van deze cijfers moet je toch wel een keuze kunnen maken. Duitsland is bijvoorbeeld een zeer goede optie. Zeker als je stiekem altijd al een Duitser bent. Aan deze 6 tekenen herken je de Duitser van jullie voetbalteam.

Bron: HomeToGo