Dit waren Nike’s eerste voetbalschoenen ooit

Nike is al zo lang wij ons kunnen herinneren één van de grootste spelers in de voetbalwereld. Het laatste decennium is dat nog verder gegroeid en staan adidas & Nike eigenlijk mijlenver boven de rest van de merken in het voetbal. Toch was de start van Nike in het voetbal niet bepaald succesvol.

The Nike

Nike’s eerste voetbalschoen werd in 1971 gelanceerd en werd ‘The Nike’ genoemd (foto hieronder). Iets wat niet heel erg goed uitpakte, want de schoen bleek niet echt iets om trots op te zijn. Nike zelf omschreef de schoen later als volgt:

‘Nike begon de voetbalreis in 1971 met ‘The Nike’ voetbalschoen, de eerste schoen met de Swoosh erop. Hij kostte $16.95, ging snel kapot in koud en nat weer en werd al snel weggeschoven omdat Nike zich ging focussen op running-, tennis- en basketbalschoenen. Maar het was een start.’ The Nike werd dan ook niet door bekende voetballers gedragen.

Nike Striker

Een opvolger van ‘The Nike’ liet even op zich wachten doordat de focus op andere sporten lag, maar in 1976 was het dan zover en werd de ‘Nike Striker’ exclusief in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd. De schoen werd in voormalig Joegoslavië gemaakt en had nog de oude Nike Swoosh. Net als eigenlijk alle andere voetbalschoenen uit die tijd had de Nike Striker een volledig zwarte lederen upper. De tong had een oranje Swoosh, wat typisch was voor Nike producten uit de jaren ’70. De noppen zagen er behoorlijk opmerkelijk uit zoals je hieronder kunt zien.

De ‘Striker’ was al een stuk beter dan ‘The Nike’, maar tot de beginjaren ’90 bleef Nike de underdog in het voetbal met een beperkt aantal topspelers op hun kicksen. Tijdens het WK 1994 was het de Nike Tiempo Premier (foto hieronder) die voor wereldwijde aandacht zorgde. Acht van de 22 spelers die tijdens de finale op het veld stonden speelden namelijk op deze Nike’s. Vanaf dat moment was Nike niet meer te stoppen en hebben ze de voetbalwereld veroverd met iconische voetbalschoen na iconische voetbalschoen.

Uit het huidige assortiment zijn de Mercurial en Tiempo sowieso de meest legendarische modellen en pas is er weer een nieuwe collectie gelanceerd waarin alle vier de modellen er gruwelijk uitzien. Dit is de Nike Always Forward collectie.

Bron: Footy Headlines