De Engelse FA introduceert het ‘strafbankje’ voor alle amateurwedstrijden

Elk team heeft wel één of meerdere spelers die vaak nogal wat moeite hebben met beslissingen van de scheidsrechter. We begrijpen best dat het frustrerend kan zijn als de scheids een fout maakt of als hij het gewoon anders ziet dan jij, maar dat betekent niet dat je dat met gebaren en scheldwoorden duidelijk hoeft te maken. In Engeland hebben ze daar vanaf volgend seizoen iets op gevonden: het strafbankje.

Het strafbankje

Het strafbankje werd afgelopen seizoen al bij 135.000 wedstrijden in Engeland getest en het zorgde voor een vermindering van 38% in wangedrag richting de scheids. Het werkt als volgt: misdraagt een speler zich ten opzichte van de scheids, dan moet hij 10 minuten op het strafbankje gaan zitten. Maar wat valt er onder wangedrag ten opzichte van de scheids? Nou, dit:

  • Schreeuwen tegen de scheids
  • Vraagtekens plaatsen bij de kwaliteiten van de scheids
  • De bal op de grond gooien uit woede
  • Sarcastisch klappen voor een beslissing van de scheids

Als een speler op het strafbankje zit mag hij niet gewisseld worden door de trainer. Als een speler zich na het strafbankje in dezelfde wedstrijd voor de tweede keer misdraagt moet hij opnieuw naar het strafbankje en daarna mag hij niet meer meedoen. Die speler mag overigens nog wel gewisseld worden. Er moet nog wel bij gezegd worden: schelden tegen de scheids of hem beledigen is nog steeds een directe rode kaart waard. Hieronder wordt het proces van het strafbankje in detail uitgelegd.

De resultaten van de tests met het strafbankje waren trouwens zeer positief. We zeiden al dat het aantal misdragingen met 38% was afgenomen, maar dat is niet alles. Maar liefst 72% van de spelers, 77% van de trainers en 84% van de scheidsrechters prijzen het gebruik van het strafbankje.

We moeten zeggen dat ook wij het een zeer goede maatregel vinden. Er wordt namelijk nog steeds veel te veel gezeikt op de scheids, terwijl die man/vrouw het ook maar op vrijwillige basis doet. Sterker nog: zonder die vrijwillige scheidsrechters kun je niet eens voetballen. Beetje lief doen dus. Een beetje lief doen tegen de scheids is sowieso een goede manier om ervoor te zorgen dat ‘ie in jullie voordeel fluit. Met deze 4 tips krijg je de scheids altijd mee.

Bron: GiveMeSport