6 redenen waarom elk team een ervaren speler nodig heeft

Barst jullie team van het talent, maar lukte het vorig seizoen niet om punten te pakken en cruciale wedstrijden te winnen? Dan weten wij al wat de ontbrekende schakel is: de ervaren speler. Elk team heeft er minimaal eentje nodig en wel om deze 6 redenen.

Rust bewaren

Ervaren spelers hebben alles al meegemaakt in het voetbal. Ze raken niet meer in de war van drukkende tegenstanders of een tegendoelpuntje vlak voor tijd. Hij houdt zijn koppie erbij waar jonge spelers misschien onrustig zouden worden. Op dit soort momenten pakt hij de leiding en trekt hij de drie punten over de streep.

Brengen voetbal in de ploeg

De meeste ‘wat oudere spelers’ zijn niet meer zo atletisch als in hun jonge jaren. Begrijpelijk. Het maken van teveel meters proberen ze dan ook ten alle tijden te voorkomen en daarom houden ze graag simpel. Geen lange ballen, maar alles over de grond.

Als geheim wapen

Hoe vaak heb jij je wel niet verkeken op de voetbalkunsten van die ene ietwat kalende of grijze tegenstander? Jij dacht een makkelijke middag tegemoet te gaan, maar het tegendeel blijkt vaak waar. Valt dat even tegen. Ook als invaller zijn ze dodelijk, bewees Totti meermaals in de laatste dagen van zijn carrière.

Slimmigheden

In al die jaren heeft een ervaren speler veel trucjes en slimmigheden bij medespelers en tegenstanders af kunnen kijken. Nu weet hij precies wanneer hij (vrijwillig) moet gaan liggen, een blessurebehandeling moet vragen, een tegenstander een licht zetje moet geven en ga zo maar door.

Connectie met scheids

Zonder wetenschappelijk onderzoek te hebben gedaan durven wij wel te stellen dat de meerderheid van scheidsrechters niet jonger dan 30 (of misschien wel 40) is. Zij hebben niet echt een connectie met al die ‘snotapen’, zoals ze ons noemen, die met hun grote mond over dat veld lopen. Een ervaren speler is de verbinding tussen de wat jongere spelers en de scheidsrechter. Altijd handig, een speler die goed met een scheids overweg kan.

Voor de kleedkamer

Was de eerste helft een drama? Dan is de kans groot dat een ervaren speler de boel even op scherp zet tijdens de rust. Waarschijnlijk beginnen jullie de tweede helft een stukje feller.

Misschien wordt het dan toch tijd om die 30-plusser eens bij de selectie te nemen. Van de andere kant is vers bloed vanuit de jeugd ook altijd belangrijk. Mocht je de jongste speler van het team zijn dan herken je deze 5 dingen zeker.