Waarom de fans van FC Bayern een campagne voeren tegen hun eigen club

FC Bayern is het seizoen wel eens beter begonnen dan dit seizoen. De laatste twee competitiewedstrijden speelden ze gelijk en verloren ze, waardoor Dortmund momenteel aan kop gaat in de Bundesliga. Daar komt ook nog eens bij dat de fans niet helemaal tevreden zijn. Over het spel natuurlijk, maar ook over iets anders en dat is ook de reden dat ze een campagne gestart zijn tegen de eigen club. Het heeft te maken met de kleuren van de tenues dit jaar.

FC Bayern is rood & wit

De supporters hebben een campagne gestart tegen de ongewone kleuren in de tenues van de laatste jaren, zoals het rood, wit en donkerblauwe thuistenue van dit jaar en het mintgroene uittenue. Afgelopen weekend toonde de supporters hun onvrede door een groot adidas thuisshirt te laten zien uit de jaren ’90, natuurlijk in het rood en wit.

Er wordt door de supporters gewezen op de eerste paragraaf van de officiële FC Bayern München statuten, waarin staat dat de clubkleuren rood en wit zijn. De campagne wordt daarom ‘Paragraph 1’ genoemd. In de statuten staat echter geen specifieke info over welke kleuren de tenues zouden moeten hebben. Toch speelde Bayern vanaf de oprichting in 1900 tot en met de vroege jaren ’90 bijna altijd in een rood thuistenue en wit uittenue.

In de jaren ’90 begon adidas andere kleuren FC Bayern tenues te lanceren en dat werd niet echt gewaardeerd door de meest toegewijde supporters en zelfs spelers van de club. Sterker nog: in 2000 zong Sammy Kuffour tijdens het landstitelfeestje een liedje over de rood-witte tenues. ‘Wir wollen rot-weiße Trikots’ (we willen rood-witte tenues). Die tekst wordt nu weer gebruikt door de supporters.

We moeten zeggen dat we het best begrijpen dat er bij de tenues vastgehouden wordt aan traditionele kleuren, maar af en toe wat anders vinden wij ook niet erg. Zeker dit seizoen vinden we de tenues van Bayern namelijk gewoon heel sterk. Dit is het thuistenue en dit is het mintgroene uittenue.

Ook dit seizoen staan er trouwens weer vier sterren boven het logo van FC Bayern en dat zullen er nooit meer worden. Dat hebben ze trouwens aan zichzelf te danken. Hoe dat zit lees je hier.

Uitgelichte foto: Twitter @Martin_Ronsdorf

Bron: Footy Headlines