FIFA 19 gaat tactieken naar een nieuw niveau tillen met ‘Dynamic Tactics’

Gamers die zo af en toe een potje FIFA met vrienden spelen zullen zich niet echt in het tactische aspect van de game verdiepen, maar gamers die online spelen en zo hoog mogelijk willen komen doen dat wel. Er was al een heleboel mogelijk op dat gebied, maar in FIFA 19 wordt dat nog veel verder uitgebreid met behulp van ‘Dynamic Tactics’. We leggen uit hoe het werkt.

Dynamic Tactics in FIFA 19

Natuurlijk keert de basis van tactieken zoals je die al kende weer terug in de vorm van het kiezen van spelers voor je opstelling, een formatie instellen, rollen verdelen, instructies geven en je tactiek customizen. Met Dynamic Tactics kun je echter verschillende tactieken creëren waartussen je kunt switchen tijdens een wedstrijd.

Elke optie die je hebt wanneer je een plan maakt voor een wedstrijd kan toegewezen worden aan één van je custom game plans, zodat je niet constant naar het pauze menu hoeft te gaan wanneer je wilt dat je team anders gaat spelen. Dynamic Tactics zorgt ook voor diepere tactische aanpassingen door middel van verschillende sliders om verschillende aspecten van je offensieve of defensieve speelwijze te tweaken. De Dynamic Tactics zijn opgeslagen onder de D-Pad van je controller, zodat je snel kunt wisselen tijdens wedstrijden.

Lees de tegenstander

Hoewel tactieken altijd al van grote waarde waren in FIFA, heeft Dynamic Tactics het hele systeem omgegooid. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om je team goed neer te zetten. Jouw team zal jouw speelwijze namelijk op een overduidelijke manier uitvoeren, zodat je een visueel idee krijgt van hoe het werkt op het veld. Hieronder een paar voorbeelden.

Als je gaat voor een tactiek die gebaseerd is op balbezit, dan zullen je spelers hun teamgenoten ondersteunen door veilige passing-opties te geven. Als je kiest voor een tactiek met snelle opbouw, dan zullen je spelers sneller naar voren gaan en risicovolle loopacties maken om kansen te creëren. Doordat deze tactieken overduidelijk uitgevoerd worden is het voor de tegenstander echter ook mogelijk om jou te lezen. Elke tactiek heeft namelijk een effectieve tactiek om er tegenover te zetten. Als je herkent welke tactiek jouw tegenstander gebruikt, kun je daar dus op inspelen door jouw tactiek tijdens de wedstrijd nog te veranderen.

Omgaan met verdedigende teams

Niets is irritanter dan tegen iemand spelen die alles op de verdediging gooit en tot overmaat van ramp ook nog eens gaat tijdrekken door achterin rond te passen. Het kwam EA op veel kritiek te staan dat hier bijna niets tegen te doen is, maar dat is vanaf nu niet meer het geval. Je kan bijvoorbeeld voor de tactische optie ‘Pressure on Heavy Touch’ kiezen, zodat jouw spelers constant druk zetten en risicovolle passes forceren.

Een andere interessante optie is ‘Team Pressure’ wat je op elk moment in de wedstrijd kunt selecteren. Zie je dat jouw tegenstander achterin tijd rekt, het moeilijk heeft of lastige passes geeft? Vlieg er dan op met je hele team door middel van ‘Team Pressure’. Ook daar zit echter weer een risico aan vast. Als jouw tegenstander zich daar onderuit voetbalt ligt er namelijk veel ruimte achter jouw verdediging en loop je het gevaar op een dodelijke counter.

Active touch system

In een nieuwe gameplay trailer maakte EA Sports ook de toevoeging van het ‘Active Touch System’ bekend. Hierdoor worden balcontacten meer realistisch en zijn meer skills & tricks mogelijk. Hieronder kun je die trailer checken.

Het klinkt allemaal in ieder geval heel interessant en we worden hierdoor alleen maar enthousiaster om met de game aan de slag te gaan. Hier vind je alles wat we tot nu toe weten over FIFA 19, inclusief releasedatum.