Dit zijn de FIFA 19 Soundtracks en zo worden ze gekozen

Sommigen zullen het misschien slechts als achtergrondmuziekje ervaren, maar de meeste FIFA-gamers weten hoe belangrijk de muziek in deze game is. Na verloop van tijd herken je bepaalde muziek door FIFA en je herkent de echte FIFA-sound die sommige nummers hebben. Het is daarom bijzonder belangrijk dat de juiste muziek wordt gekozen, want het moet in de stijl van de game horen. Maar hoe wordt de playlist bepaald? EA Sports Senior Music Supervisor Cybele Pettus vertelde dat in gesprek met Dream Team FC.

Soundtracks FIFA 19

Over een paar weken wordt FIFA 19 gelanceerd en de soundtracks zijn inmiddels bekend gemaakt. Uiteraard zitten er weer een aantal grote namen tussen, zoals Childish Gambino, Gorillaz, Logic en LSD (Labrinth, Sia & Diplo). Ook zitten er (voor ons) onbekende namen tussen, maar dat maakt het alleen maar leuker. Hieronder de FIFA 19 playlist die je meteen kunt beluisteren via Spotify. Helemaal onderin het artikel vind je de volledige lijst met alle 43 nummers.

Het proces van muziek uitkiezen

Terug naar het maken van de altijd iconische playlist, want dat is een flinke klus. Cybele Pettus zegt er het volgende over: “We starten het proces een jaar voordat de game gelanceerd wordt, dus we moeten een combinatie zijn van artiesten & repertoire scouts en muziektrends voorspellers. Er is een gigantisch aantal artiesten en bands, volledig onbekend en echte sterren, die deel willen zijn van FIFA. Ten eerste omdat ze de kracht van de FIFA soundtrack begrijpen en ten tweede omdat ze grote fans zijn van de game.”

“Bij het kiezen van de juiste muziek komt onze professionele achtergrond naar voren, net als de relaties die we nationaal en internationaal hebben met labels, publishers, managers en artiesten.” De playlist is altijd zeer gevarieerd en kan van bekende wereldhits overgaan op de geluiden van drum & bass. Het is dan ook niet zozeer een genre waar ze naar op zoek zijn, maar meer naar die echte ‘FIFA sound’.

De FIFA sound

De ‘FIFA sound’. Het klinkt bijna als iets magisch, maar degene die dit spel al jarenlang spelen weten dat het ook een bijna magisch imago heeft. Maar hoe omschrijf je die FIFA sound? Cybele doet dat als volgt: “Hoewel FIFA soundtracks de internationale diversiteit vieren, geloof ik dat onze soundtracks een eigen identificeerbaar merk zijn geworden. Het gaat zelfs zo ver dat artiesten en andere partners uit de industrie hun muziek aan mij pitchen en dan één bepaald nummer uitlichten waarover ze zeggen: ‘Dit klinkt als een FIFA song.’ Voor mij is dat het ultieme compliment.”

Het team en de keuzes

Uiteindelijk is het een behoorlijk klein team dat de playlist samenstelt. “Ons creatieve team is vrij klein en wordt geleid door Steve Schnur met mezelf als Senior Music Supervisor. Iedereen in het team heeft een vergelijkbare achtergrond in muziek marketing en/of A&R, maar we hebben allemaal verschillende muzieksmaken, genre instincten en internationale contacten. We ontvangen elk jaar duizenden nummers voor de FIFA soundtrack en wij moeten dat terugbrengen naar een stapel die te managen is. We luisteren er dan samen naar, wisselen ideeën en hebben stevige discussies over welke artiesten en nummers we leuk vinden.”

Inmiddels zit het volledige proces er dus alweer op en zijn de soundtracks bekend. Hieronder kun je alle 43 nummers van FIFA 19 vinden.

ARTISTSONGCOUNTRY
Andreya TrianaBeautiful PeopleUK
Atomic Drum AssemblyIsland LifeUK
BakarBig DreamsUK
Bantu & Dr. ChaiiJackie ChanZimbabwe
BasTribe feat. J. ColeUSA
BC UnidosTake It Easy feat. U.S. Girls and LedinskySweden
BearsonIt’s Not This feat. Lemaitre and Josh PanNorway
Billie EilishYou should see me in a crownUSA
Bob MosesHeaven Only KnowsCAN
BroodsPeachNew Zealand
Bugzy MaloneOrdinary PeopleUK
Childish GambinoFeels Like SummerUSA
Confidence ManOut The WindowAUS
Courtney BarnettCity Looks PrettyAUS
Crystal FightersAnother LevelUK/SPAIN
Death Cab For CutieGold RushUSA
Easy LifePocketsUK
GhaliHabibiITALY
Gizmo Varillas & BaioLosing You (Baio Remix)SPAIN/USA
GorillazSorcererzUK
Husky Loops feat. MEI & Count CounsellorEverytime I RunUK
Jacob BanksLove Ain’t EnoughUK
JungleBeat 54 (All Good Now)UK
Kojey RadicalWater with Mahalia & SwindleUK
LADAMAPorro Maracatu (TOY SELECTAH Remix)Brazil/COL/Venezuela/USA
Lao RaPa’lanteCOLOMBIA
LogicWarm It Up feat. Young SinatraUSA
LSD (Labrinth, Sia, Diplo)GeniusUSA
MansionairViolet CityAUS
No/MeConsistentUSA
NoMBeDrama feat. Big DataGER/USA
Ocean WisdomTom & JerryUK
OctavianLightningUK
Peggy GouIt Makes You Forget (Itgehane)SOUTH KOREA
Sam FenderPlay GodUK
StealthTruth IsUK
Stereo HoneyWhere No One Knows Your NameUK
SUN SILVABlue LightUK
Tom MischGood To Be Home feat. Loyle Carner, Barney Artist, Rebel KleffUK
Tove StyrkeSwaySWEDEN
Wovoka Gentle1000 Opera Singers Working In StarbucksUK
Yolanda Be CoolMusika feat. Kwanzaa PosseAUS/South Africa
Young FathersBorder GirlSCOTLAND

Eerder maakte we al eens een lijst met de 11 beste FIFA songs aller tijden. Dit gaat gegarandeerd voor nostalgie zorgen en als je nog steeds niet begrijpt wat de FIFA sound is, dan zal dat na het luisteren van deze top 11 wel anders zijn.

Bron: Dream Team FC