EA Sports kondigt grote veranderingen in Pro Clubs aan bij FIFA 20

Pro Clubs is al jarenlang een zeer populaire modus in FIFA, maar volgens de fans besteedde EA Sports daar lang niet genoeg aandacht aan. De focus zou veel te veel op FUT liggen. Daar hebben de fans zeker gelijk in, maar gelukkig luistert EA Sports nu wél naar die Pro Clubs fans en dus zullen er grote veranderingen volgen in FIFA 20.

Je online speler customizen

Je eigen Virtual Pro creëren is uiteraard heel belangrijk in deze modus en in FIFA 20 zul je veel meer mogelijkheden hebben op dit gebied. Zo zal er een verbeterde tool zijn op basis van 4 assen waarmee je het gezicht veel beter op jezelf kan laten lijken. Het nieuwe systeem maakt overigens nog steeds gebruik van het voorgaande Virtual Pro systeem, zoals de commentaar naam, manieren om goals te vieren en standaardsituaties.

Er realistisch uitzien is niet het enige belangrijke, je Pro moet ook spelen zoals jij dat doet/wil. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe posities toegevoegd waar je je als Pro op kunt richten.

  • LV/RV
  • LM/RM
  • RVV/LVV

Behalve deze nieuwe posities is het spelersprogressie systeem ook aangepast. Kiezen tussen verschillende posities, lengte en gewicht van de speler heeft veel meer impact op hoe je Pro beweegt en aanvoelt. Deze keuzes hebben invloed op alle fysieke attributen van je speler. Ook conditie is aangepast met een risico vs. beloning systeem. Als je investeert in conditie en snelheid, zul je andere attributen moeten opofferen. Alle spelers starten overigens met een algemene rating van 80. Van daaruit wordt progressie geboekt via Drop In, League en Cup wedstrijden. Ook zijn er 30 extra eigenschappen toegevoegd waarmee je de aanpassing naar een nieuw niveau kunt tillen.

Beeld van de wedstrijd

Als je Pro Clubs aan het spelen bent wil je natuurlijk dat alles goed in beeld gebracht wordt. Zo zijn er bijvoorbeeld banners van je club, geïnspireerd door de thuis- en uitkleuren van de club en zelfs de naam van je club zal in de tribunes terugkomen. Stadions waar banners mogelijk zijn zullen banners van zowel de thuis- als uitclub laten zien. Er is ook augmented reality toegevoegd bij de intro’s van de wedstrijden, bij rust en wanneer er gescoord wordt.

De verschillende speltypes in Pro Clubs krijgen hun eigen unieke kleur tijdens de uitzending om zich te onderscheiden tussen vriendschappelijk, Cup en League wedstrijden. Tenslotte is er nog wat veranderd aan de manier waarop je een goal viert met je team. De camera zal namelijk niet inzoomen op degene die scoort, maar blijft uitgezoomd waardoor je met het hele team een toffe celebration kan instuderen.

Nieuwe wedstrijdtypes

Misschien wel de meest interessante veranderingen zijn deze nieuwe wedstrijdtypes: House Rules Cups en Oefenwedstrijden. House Rules werd in FIFA 19 geïntroduceerd en daarin waren verschillende mogelijkheden, zoals geen regels (zonder overtredingen). Dat komt dus naar Pro Clubs en zal de oude cups vervangen. House Rules zal elke dag van de week rouleren in wedstrijdtypes en elk weekend zal er voor een andere cup te spelen zijn.

De introductie van oefenwedstrijden zal ook met gejuich ontvangen worden door de fans. Hiermee kun je individueel én als team tegen de computer oefenen. Van beginner tot legendarisch, je kunt zelf de moeilijkheidsgraad instellen. Je kunt zelfs de tactiek kiezen van het team waar je tegen oefent (bijvoorbeeld op balbezit of hoge druk) en welke algemene rating de spelers hebben van je tegenstander (80 tot 99).

Andere verbeterpunten

Behalve deze nieuwe features zijn er een aantal oude ergernissen aangepakt. Hieronder een overzicht daarvan:

  • Bij degene die de ‘elke’ speler positie controleert zal de conditie sneller op raken.
  • Waar eerst altijd een CV in de muur ging staan, zal de game nu bij vrije trappen de grotere aanvallers en middenvelders in de muur zetten.
  • Een keeper als captain hebben zal geen invloed meer hebben op de stabiliteit van de wedstrijd als jouw team een standaardsituatie neemt.
  • Als jouw club een Cup wint dan kun je de celebration daarvan volledig bekijken.
  • Er zijn 25 nieuwe (aanpasbare) tenues en 150 logo’s toegevoegd om ervoor te zorgen dat de tenues van twee teams niet op elkaar lijken. Voor de wedstrijd zul je dan ook nog in een menu komen waarin je kunt zien welk team voor welk tenue kiest, zodat je geen clash hebt.

Natuurlijk zullen er nog veel meer nieuwe features geïntroduceerd worden dan alleen maar bij Pro Clubs en een aantal daarvan zagen we in de nieuwste trailer.