FIFA 20 vs PES 2020: welke game scoort het beste onder de gamers?

Afgelopen vrijdag werd FIFA 20 officieel gelanceerd, terwijl PES 2020 (officieel eFootball PES 2020) al een paar weken te spelen is. De eerste reviews van de games zijn dus ook al binnen en we besloten om de reviews eens te vergelijken. Op Metacritic is een overzicht te vinden met de gemiddelde cijfers die de games krijgen van critics en van users. Users zijn de gamers zoals jij en ik en critics zijn journalisten. De resultaten zijn zeer pijnlijk voor EA Sports. Het gaat hierbij om de reviews bij de PS4 versies.

FIFA 20 vs PES 2020 reviews

Laten we beginnen met het schokkende cijfer dat FIFA 20 krijgt bij de user reviews na 569 beoordelingen (op het moment van schrijven): een 1,3. Nu begrijpen we wel dat de negatieve spiraal waarin FIFA al een aantal jaren zit hier aan bijdraagt en dat er misschien overdreven negatief gedaan wordt, maar een 1,3 is wel heel treurig. Hierbij wordt er vooral geklaagd over de carrière modus en het feit dat de game helemaal niet af lijkt bij de release. Critics zijn postiever met een gemiddelde rating van 79 (van de 100) na 44 reviews. Hier kun je de reviews in detail checken.

eFootball PES 2020 doet het een stuk beter en wint de battle met FIFA 20 zeer overtuigend. Zowel bij de users als critics scoort de game beter. Bij de critics krijgt de game een gemiddelde score van 82 uit 100 en bij de users scoort PES 2020 na bijna 500 beoordelingen een indrukwekkende 8.7. PES fans zijn blij met de verbeteringen ten opzichte van vorig jaar met betere keepers, betere scheidsrechters en een betere overall look & feel van de game. Meer PES 2020 reviews vind je hier.

De hoge score heeft overigens ook gewoon te maken met het feit dat veel gamers zo ontevreden zijn over FIFA 20. Een user review bij PES 2020 geeft dat ook eerlijk toe: ‘Ik heb geen PES20, maar geeft het een 10 omdat ik FIFA 20 heb gekocht en dat is precies dezelfde game als de laatste 2 versies. EA verdient het om al hun klanten kwijt te raken. Ze zouden zich moeten verontschuldigen.’

Het blijft hoe dan ook een pijnlijk verlies voor EA Sports FIFA, maar we zijn benieuwd of EA de gevolgen hiervan ook echt gaat voelen. Gaan gamers bijvoorbeeld daadwerkelijk overstappen naar PES? Of gaan ze minder uitgeven om een dik team te bouwen? Wij zijn benieuwd.