FIFA beoordelingen sinds 2011 maken onvrede van de community pijnlijk duidelijk

Al sinds de eerste FIFA games zijn wij trouwe fans die elk jaar weer de nieuwe editie kopen en met ons zijn er miljoenen die hetzelfde doen. En toch is een groot deel van die miljoenen ‘fans’ al een aantal jaar ontevreden over verschillende aspecten van de franchise en dat wordt pijnlijk duidelijk bij het zien van de cijfers die de games vanaf 2011 hebben gekregen via Metacritic.

Zwaar verval in FIFA beoordelingen

Hoewel het aantal gamers die FIFA aanschaffen zeker niet gedaald is in de laatste jaren, zijn de beoordelingen flink gekelderd. FIFA 11 werd nog beoordeeld met een 8.0, wat gewoon zeer goed is, maar daarna worden de cijfers beduidend minder. Het absolute dieptepunt wordt dit jaar bereikt, want nadat FIFA 18 al een erbarmelijke 3.3 kreeg scoort FIFA 19 met een 1.7 bedroevend laag. Overdreven laag als je het ons vraagt, maar het bewijst dat de community gewoon zeer ontevreden is.

Wat is de oorzaak?

Hierover is de FIFA community op Reddit heel duidelijk en wij kunnen ons er volledig in vinden: EA Sports ging zich naarmate de jaren vorderde bijna volledig focussen op FUT en daarmee sijpelde het optimaliseren van de omzet en winst (pay 2 win via microtransacties) in het design van de game. Gameplay leed eronder en het ‘manipuleren van wedstrijden om ze spannender te maken’ werd een groot punt van onvrede onder de community.

Andere dingen die de laatste tijd op behoorlijk wat kritiek hebben komen te staan is de (zeer kleine) kans dat je een topspeler treft in een pack dat je verdiend/gekocht hebt. Ook over het nieuwe FUT Division Rivals bestaat behoorlijk wat onvrede gericht op de beloningen die je krijgt. Natuurlijk is er ook genoeg positiefs te melden over de game en hebben wij nog wel plezier in het spelen van FIFA, maar ook wij kunnen niet ontkennen dat dat plezier in de loop der tijd is afgenomen.

Iets waar de community dit jaar wel tevreden over is zijn de SBC’s. Met deze strategie voltooi je elke League SBC gegarandeerd met winst.